“NaturKosovo“ u okviru pešačkih staza „Via Dinarica“

Projekat „NaturKosovo“ pomaže u razvoju i promociji pešačkih staza „Via Dinarica“ na teritoriji Nacionalnog parka „Bjesket e Nemuna“.

Projekat pešačkih staza „Via Dinarica“ će uticati na razvoj turističkog sektora duž deonice staze na teritoriji Nacionalnog parka „Bješket e Nemuna“, u tri opštine Peć, Dečane i Junik.

Radovi na konsolidaciji i održavanju staza na stazi „Via Dinarica” su već počeli. Unapred su urađena istraživanja i studije neophodne za realizaciju relevantnih aktivnosti.

Deo projekta biće i podela grantova pružaocima turističkih usluga u zoni delovanja projekta duž staze „Via Dinarica“, koji obuhvataju fond od 360 hiljada evra, koji će biti na raspolaganju podržavaju aktivnosti koje se odnose na promociju staze, gostoprimstvo, smeštaj, ugostiteljstvo i promociju domaćih proizvoda.

Planinarska staza u nacionalnom parku „Bješket e Nemuna“ deo je staza „Via Dinarica“ koja se, pored Kosova, prostire na sedam zemalja, Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju. . Svrha staze je da omogući povezivanje regionalnih zajednica i regionalnu saradnju kroz razvoj ekoturizma.

Projekat „NaturKosovo“ finansira Italijanska agencija za razvojnu saradnju u saradnji sa Ambasadom Italije u Prištini.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email