Skip to content

PRAKTIKA premtuse

PRAKTIKA premtuse

Materiali për Praktiken Premtuse vijone më poshtë:

Shenjëzimi i zonave të mbrojtura

Parku Kombëtarë SharriShenjëzimi i zonave të mbrojtura Tabela informuese për Rezervatin Strikt ”BREDHIKU”, realizuar në kuadër të aktivitetetit ”Rritja e ndërgjegjësimit për zonat e mbrojtura”, në kuadër të bashkëpunimit të

Mbi 200 thasë mbeturina largohen në grykën e Rugovës

Së bashku me vullnetarët, punëtorët e Kompanisë Regjionale të Mbeturinave “Ambienti”, ekipin nga Parku Kombëtar “Bjeshkët e Nemuna” dhe me Aktivist Mjedisor vendas dhe të huaj, organizata Let’s do it

Praktikë premtuese: Një milion pemë do të mbillen

Gjelbërimi i mjedisit krijon ajër më të pastër, zona urbane më të freskëta dhe mendje më paqësore. UNDP Kosova mbështet institucionet në këtë iniciativë madhështore, duke pritur me padurim që

Praktika premtuese: Tregimi i Rinorës

Ndiqeni tregimin e Rinorës, jeta e së cilës bazohet në promovimin e parimeve më të larta të të jetuarit qëndrueshëm. ♻️ EkonomiaQarkore https://fb.watch/g5hhu4xUey/

BE aksion pastrimi në liqenin e Badovcit, Szunyog thirrje për një ambient me të pastër

Zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë së bashku me GIZ Kosovën, Ambasadorët e Rinj Evropian, dhe PAMKOS organizuan të premten një aktivitet për pastrimin e Liqenit të Badovcit. Në këtë

Praktika premtuese: Impianti i ngrohjes me biomasë në Gjakovë, qytete tjera po e shqyrtojnë po ashtu këtë alternativë

Një impiant i ngrohjes me biomasë ka zëvendësuar sistemin 40-vjeçar të bazuar në naftë në rrethinën e Gjakovës dhe tani po gjeneron energji të pastër dhe të gjelbër gjatë gjithë

“Ripërdor dhe krijo” – ulëse dhe tavolina të improvizuara nga druri dhe plastika

EC Ma Ndryshe në bashkëpunim me OJQ “Activism Roots” ka shënuar “Javën e Rinisë” në qytetin e Gjakovës. Gjatë këtij aktiviteti në Parkun e Qytetit është intervenuar me ulëse dhe

Ulëse eko-miqësore në Qendrën Historike të Prizrenit

EC ka vendosur disa ulëse-vazo rrethore me drunj të cilat do të krijojnë oaza gjelbërimi në hapësira publike në afërsi të sheshit “Shadërvan”. Qëllimi i vendosjes së tyre është shtimi

Praktikë premtuese përmes vullnetarizmit

Rasti i Evelien van der Kooi është një model dhe një aktivizëm premtues për punë vullnetare në mesin e aktivistëve mjedisorë në Kosovë dhe më gjerë. Deri më tani, faqja

Praktika premtuese: Me vullnetarizëm t’i pastrojmë brigjet e lumit Nerodime

Vullnetarët për Atdhe të Pastër ditën e dielë me datë 29 maj 2022, organizojnë ngjarjen “T’i pastrojmë brigjet e lumit Nerodime”. Bashkëpunues në organizim dhe logjistikë janë Shoqëria Bjeshkatare Alpiniste

Praktikat premtuese: aksioni i pyllëzimit

OJQ-ja Lokale LOCAF (Local Action Climate Forum) ka vazhduar me aksionin e pyllëzimit në fshatin Butofc të Prishtinës. Komuna e Prishtinës, Ndërmarrja Publike Lokale Hortikultura dhe Forca e Sigurisë së

Vendosen platforma me fole të lejlekëve

Instituti i Kosovës për Mbrojtjen e Natyrës në bashkëpunim me Kompaninë kosovare për distribuim dhe furnizim me energji elektrike (KEDS) kanë bërë vendosjen e platformës së Lejlekut në fshatin Lloshkobare,

Gjermania investon 60.6 milionë euro për energji solare në Kosovë

Ambasadori gjerman në Kosovë, Jorn Rohde, ka njoftuar se shteti i tij po investon 60.6 milionë euro për energji solare në Kosovë. Ai tha se kjo po bëhet për të

Formohet koalicioni për mbrojtjen e mjedisit në Komunat e Ferizajit, Kaçanikut dhe Hanit të Elezit

Sot me datë 10 shkurt u nënshkrua marrëveshja e ‘Koalicionit për Mbrojtjen e Mjedisit në Komunat e Kaçanikut, Ferizajit dhe Hanit të Elezit’ ndërmjet OJQ-ve aktive në fushën e mjedisit.

Tabela informuese rreth rëndësisë së drunjve

EC Ma Ndryshe ka vendosur disa tabela informuese rreth rëndësisë dhe përfitimeve që sjellin drunjtë për mjedisin e pastër në zonat urbane. Këto tabela janë vendosur në disa lokacione në

Kosova me burime të ripërtërishme të energjisë

Sipas njoftimit dërguar mediave, ndërmarrja kosovare-gjermane-izraelite ‘SOWI Kosovo’ ka ndërtuar tashmë tri projekte të prodhimit të energjisë elektrike nga era në komunën e Mitrovicës, me një kapacitet të përgjithshëm të

An electronic monitor for measuring air quality is installed in Peja Square

The air quality in Peja on Monday was poor. This is what the electronic monitor for measuring air quality in real time, located in the town square by the environmental

Pastrohet liqeni i Batllavës, apelohet që të mos ndotet uji

Organizata Sundimi i Demokracisë në Kosovë SDK ka organizuar aktivitet për pastrimin përreth liqenit duke vendosur edhe tabela që bartin mesazhe për vetëdijësimin qytetar ndaj ruajtjes së ujit të pijshëm

Hapësira publike të gjelbra për të gjithë

EC Ma Ndryshe ka realizuar aktivitetin për mbjelljen e fidanëve në sheshin “Vrapuesja e Prizrenit”. Qëllimi i këtij aktiviteti është rritja e nivelit të gjelbërimit urban dhe krijimit të ambienteve

Praktika premtuese dhe rëndësia e pastrimit dhe riciklimit

Për Ditën Botërore të Pastrimit, OJQ PACT organizoi aktivitetin për pastrimin dhe reciklimin e gomave të hedhura në Parkun e Gërmisë në Prishtinë. Anëtarët e OJQ PACT përfshirë vullnetarët mblodhën

Sot shënohet Dita Botërore e Pastrimit

Sot më 18 shtator, Dita Botërore e Pastrimit, OJQ PACT në kuadër të projektit SideStep i cili zbatohet në kuadër të HumanRightivism,mbështetur nga Ambasada Suedeze në Prishtinë organizoi aktivitetin për

Aksion për pastrimin e rrugëve

Ndotja e hapësirave publike vazhdon të mbetet një nga problematikat kryesore. Kësaj radhe EC ka realizuar aksionin e pastrimit përgjatë rrugëve “Reshat Karjagdiu” dhe “Nazim Pulaj”. EC u bënë thirrje

Shembull pozitiv nga Lidl lidhur me reduktimin e plastikës në supermarkete

Një sembull pozitiv nga një brend ndërkombëtar, për supermarketet të cilat veprojnë në Kosovë, që të marrin veprime të ngjashme në funksion të mbrojtjes së mjedisit. Kjo mund të shërbejë

CDF mbështet pakicat në menaxhimin e deponive ilegale

Fondi për Zhvillimin e Komunitetit (CDF), përmes Projektit të Rightivizmit Njerëzor që mbështet Qendrën Evropiane për Çështje të Pakicave në Kosovë. Komuna e Fushë Kosovës, përkatësisht Drejtoria për Shërbime Publike,

Vendoset moratorium 2 vjeçar për pëlqim mjedisor për gurthyesit

Ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Liburn Aliu, ka thënë se ka marrë vendim për vendosjen e moratoriumit për gurëthyesit e rinj dhe ato në procedurë për pëlqim mjedisor

Riciklimi i qelqit në Kosovë

Ekonomia qarkore në hapat e parë të zhvillimit. Kosovo Glass Recycling dhe EcoZ shëndërrojnë mbetjet e qelqit në produkte të reja-të ripërdorshme, duke larguar nga deponitë qindra ton mbetje.

Vullnetarët në aksion për pastrimin e lagjes “Bajram Curri”

EC Ma Ndryshe ka realizuar aksionin e radhës të pastrimit duke iu bashkuar iniciativës së banorëve të lagjes “Bajram Curri” në Prizren. Pos banorëve, është bërë mobilizimi i grupeve të

Green talk – zhvillimi i qëndrueshëm në nivel komunal

Këtë të premte do të bëhet lansimi i fjalimit të dytë në kuadër të platformës #GreenTalk, ku si folës do të kemi Kryetarin e Komuna e Kamenicës – Faqja Zyrtare,

The Court again decides in favor of the environment and the citizens in the case of the “Adventure Park” in Germia park

The Court again decides in favor of the Environment and Citizens in the case of the “Adventure Park” in Gërmi, the place where it was planned to build the “Adventure

Gjykata Themelore përsëri vendos në favor të Mjedisit dhe Qytetarëve në rastin e “Parkut të Aventurave” në Gërmi

Gjykata Themelore përsëri vendos në favor të Mjedisit dhe Qytetarëve në rastin e “Parkut të Aventurave” në Gërmi, vendi ku planifikohej të ndërtohej “Parku i Aventurave” është zona më e

Zhvillimi i çiklizmit në Kosovë

Në kuadër të fushatës “Rrugë për biçikleta” mbi zhvillimin dhe promovimin e çiklizmit dje u mbajt seminari online “Zhvillimi i çiklizmit në Kosovë”. Në seminar morrën pjesë ekspert të komunikacionit

Gjenerimi i energjisë së ripërtërishme në Kosovë

Punimet janë duke vazhduar me një intensitet të shtuar në fshatin Bajgorë të Mitrovicës. Gjatë ditës së djeshme, në Bajgorë është bërë vendosja e turbinës së parë në projektin 105-megavatësh

Përkrahet Shoqata Agricultural Recovery REB në fushën e mbrotjës së mjedisit

Community Development Fund – përmes projektit HumanRightivism ka vazhduar duke përkrahur Shoqatën Agricultural Recovery-REB në fushën e mbrotjës së ambientit. Përveç trajnimit dhe ndërgjegjësimit të rinjve për të vepruar në

Prizreni, komuna e parë me ‘Pikë Vrojtuese’

Prizreni, tanimë do ketë edhe një ofertë të re turistike, “Pikën Vrojtuese” (View Point), nga ku qytetarët dhe turistët mund t’i shikojnë e t’i shijojnë bukuritë natyrore e më të

Ndërtimi i kulmit të gjelbërt në Prizren

Kulmet e gjelbërta janë një mënyrë për të kursyer energji dhe për të lehtësuar presionin në planet. Izolimi i shtuar do t’i mbajë ndërtesat më të ngrohta, ndërsa në verë,

Si të jemi ekologjik në punë?

Ka shumë mënyra se si mund të jemi më të vetëdijëshëm për mjedisin që na rrethon si në punë, në shtëpi, dhe ndërmjet këtyre dy rrugëve. Ne sugjerojmë këto 3

Vazhdon fushata “T’i Japim Vendit Ngjyra”

Sot u shënua edhe aktiviteti i radhës i mbjelljes së drunjve në kuadër të fushatës “T’i Japim Vendit Ngjyra”, në bashkëpunim me Kolegji Heimerer dhe Ministria e Infrastrukturës. Me këtë

BGF dhe Germanwatch publikojnë rekomandimet për proceset tranzitore në Kosovë

Balkan Green Foundation dhe Germanwatch brenda kornizës së projektit ‘Partneriteti shumë-aktorësh për një tranzicion të energjisë në Kosovë’, hartuan rekomandime me qëllim për të mbështetur qeverinë e Kosovës në zbatimin

OJQ AMBIENTI PUBLIKON REKOMANDIMET MJEDISORE

OJQ Ambienti, në ditën e reflektimit të projektitDITËT EKOLOGJIKE NË DRAGASH në bashkëpunim me akterët mjedisor lokal kanë identifikuar problemet mjedisore në Komunën e Dragashit të cilat ju rekomandohen për

EC fillon serinë e aksioneve të pastrimit në Prizren

Ojq EC Ma Ndryshe sot ka realizuar një aksion pastrimi në qytetin e Prizrenit, përkatësisht te “Sheshi i Lidhjes” dhe përgjatë rrugës së “Marashit”. Qëllimi i kësaj iniciative ka qenë

Mbjellja e drunjve të rinj në kryeqytet

Është një hapësirë e gjelbëruar në lagjen “Ulpiana” në kryeqytet. Drunjtë aty janë të mëdhenj ngaqë janë mbjellë kohë më parë. Kësaj lagjeje jo shumë larg qendrës i janë shtuar

Samiti i Sofjes – vendet e ballkanit perëndimor angazhohen për marrëveshjen e agjendës së gjelbër

Marrëveshja për GreenDeal do të ketë një rol të rëndësishëm në forcimin e bazës për mbrojtjen e mjedisit, duke tërhequr tërheqjen rajonale në përparimin e përpjekjeve të zhvillimit të qëndrueshëm,

Let’s Do It Kosova dhe KOK-u për 10 vjet do të mbjellin 1.8 milionë drunj

Komiteti Olimpik i Kosovës (KOK) ka nënshkruar Memorandum Bashkëpunimi me organizatën Let’s Do It Kosova për fushatën “T’i japim vendit ngjyra”, përmes së cilës synohet që brenda 10 vjetësh të

Kompostimi është mënyra e natyrës për riciklim të mbeturinave organike

Të lumtur me rezultatin e punës së djeshme, ndajmë me ju disa fotografi nga punëtoria e mbajtur në Termokiss, ku ndërtuam një kosh dhe e mbushëm me material për kompostim.

Dialogu mbi Mbeturinat Ushqimore

Sa mendoni që është i rëndësishëm ndërgjegjësimi i qytetarëve lidhur me efektet eMbeturinave Ushqimore? Sa mendoni që është i rëndësishëm ndërgjegjësimi i qytetarëve lidhur me efektet eMbeturinave Ushqimore?