Environment Hub

mbrojtja e mjedisit

mbrotja e mjedisit

Materiali për Mbrojtjen e Mjedisit vijone më poshtë:

Bien temperaturat, ngritet niveli i ndotjes së ajrit në Kosovë

Me rënien e temperaturave, niveli i ndotjes së ajrit ka filluar të rritet në Kosovë.Rënia e temperaturave ka bërë që shumë qytetarë, e sidomos ata që jetojnë nëpër shtëpi, t’i

Kriza klimatike, ku po shkon planeti? Samiti i COP27 në Egjipt

Temperaturat ekstreme, zjarret, thatësira dhe përmbytjet po përkeqësohen vit pas viti për shkak të ndryshimeve klimatike. Në fakt tetë vitet e fundit sipas një raporti të OKB janë përkufizuar të

Edhe një dimër me ajër të ndotur

Teksa stina e dimrit afrohet, qytetarët e Prishtinës edhe këtë vit do të ballafaqohen me ndotje të lartë të ajrit. Kryeqyteti kosovar shpesh gjatë viteve të kaluara është renditur në

28 komuna drejt finalizimit të planeve komunale të menaxhimit të mbeturinave

Gjatë tre diteve të fundit, në kuadër të procesit të rishikimit të planeve komunale të menaxhimit të mbeturinave, u zhvillua punëtoria për caktimin e masave/aktiviteteve për objektivat e këtyre Planeve.

Anketa e Mbeturinave të Trajtuara (AMT) 2021

Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) publikon rezultatet e Anketës së Mbeturinave të Trajtuara (AMT) për vitin 2021. AMT ka për qëllim grumbullimin e të dhënave statistikore nga bizneset, që

Vazdon hudhja e mbeturinave në rajonin e Rugovës

Kjo është gjendja e rrugës për Rugovë të Pejës. Pavarësisht organizimit të shumë aksioneve të pastrimit gjendja nuk po përmirësohet. Njerëz dhe biznese të papërgjegjshme vazhdojnë ndotjen e kësaj ane,

Kosovë: Era dhe dielli prodhuan 470% më shumë rrymë në muajin korrik, krahasuar me periudhën e njejtë të vitit paraprak.

Agjencia e Statistikave të Kosovës ka publikuar bilancin e energjisë në Kosovë për muajin korrik 2022. Të dhënat tregojnë për rritje marramendëse të prodhimit të energjisë nga era dhe dielli,

Aktivizim qytetar: banorët lokal protestojnë kundër ndërtimit të fabrikës së çimentos

Sot të shtunën në orën 12:00h qytetarët e komunës së Klinës kanë organizuar protestë gjithëpopullore kundër ndërtimit të planifikuar të fabrikës së çimentos. Gjatë kësaj proteste ka pasur edhe ndeshje

Milionat e taksës ekologjike për vetura nuk shkojnë për ambientin

Kryeqyteti i Kosovës disa herë ka qenë në top pesë kryeqytetet me ajrin më të ndotur në botë. Krahas problemeve të theksuara me menaxhim të mbeturinave, ndotje të lumenjve, hapësirave

Të jetosh në epokën dixhitale ‘i mbështjellur’ me letër

Nga viti 2010 deri në vitin 2060, konsumi global i letrës pritet të dyfishohet. E njëjta gjë do të jetë edhe sasia e mbeturinave të letrës. Një rritje e prodhimit

Publikohen të dhënat nga hulumtimi për menaxhimin e mbeturinave në komunën e Prizrenit

Ojq Ec Ma Ndryshe publikon infografikat me të gjeturat nga hulumtimi mbi ‘Menaxhimin e Mbeturinave’ në komunën e Prizrenit që u realizua gjatë muajit dhjetor 2021. Ky hulumtim ka për

Vdekjet e parakohshme për shkak të ndotjes: Ballkani në situatën më të keqe

Ndotja e ajrit në Ballkanin Perëndimor shkakton një numër të madh vdekjesh të parakohshme dhe pasojat përfshijnë jetëgjatësi më të shkurtër dhe përkeqësim të shëndetit publik – prandaj duke përmirësuar

Zyra Kombëtare e Auditimit (ZKA) ka filluar auditimin e performancës në fushën e energjisë dhe mjedisit

Zyra Kombëtare e Auditimit (ZKA) ka filluar auditimin e performancës në fushën e energjisë dhe mjedisit me temën “Sistemi i licencimit të hidrocentraleve dhe ndikimi i tyre në mjedis dhe

Dorëzohet kallëzim penal për degradimin e ujëvarës dhe parkut të Mirushës

OJQ Qytetarët Aktivë ka dorëzuar kallëzim penal lidhur me degradimin e Monumentit Natyror “Ujëvarat dhe Parku i Mirushës“ e shpallur si zonë e veçantë, lidhur me projektin: Pastrimi i Ambientit

Ambasadorja suedeze në Kosovë, Karin Hernmarck: Ajri i ndotur ka pasoja të rënda shëndetësore

Cilësia e ajrit ka rëndësi jetike për shëndetin e qytetarëve të Kosovës Ambasada e Suedisë në Kosovë ka filluar fushatën e tretë radhazi ‘Të flasim për ajrin ‘ në bashkëpunim

Shkatërrimi i objektit me tjegulla azbesti nga NBP-ja, Ministria e Mjedisit publikoi rezultatet e analizave të kryera në Gjermani

Shkatërrimi i azbestit nga objektet në Lagjen Lakrishtë, të Prishtinës nga Ndërmarrja Publike Banesore i përket shkallës së 3-të (20%), të mbetjeve kancerogjene me rrezikshmëri shumë të lartë kontaminimi. Ministria

Cilësia e ajrit në Kosovë në raportin botëror të cilësisë së ajrit

Sipas Raportit Botëror të Cilësisë së Ajrit 2019 të IQAir, i cili grumbulloi dhe krahasoi të dhënat e cilësisë së ajrit nga mbi 4000 qytete globale, Kosova renditet si rajoni

Te qeveria e Kosovës mund ta takoni dinosaurin Dino

Sot në ora 17:00 te ndërtesa e qeverisë së Kosovës bëhet projektimi i siluetës së dinosaurit në vazhden e fushatës “Mos Zgjidh Shfarosjen”. Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim

Raporti i BE -së për Kosovën 2021, gjetjet mbi mjedisin dhe ndryshimet klimatike

Kosova është në një fazë të hershme të përgatitjes për mjedisin dhe ndryshimet klimatike. Progres i limituar u arrit gjatë periudhës raportuese, veçanërisht në raportimin mjedisor dhe monitorimin e cilësisë

Ndotje e lartë nga termocentralet e qymyrit në Kosovë

Ndotja nga termocentralet e qymyrit në Kosovë kishte rritje në vend që të kishte ulje gjatë vitit 2020, kështu sipas raportit të publikuar sot nga CEE Bankwatch Network dhe Qendra

Biodiversiteti dhe ndikimi në mjedis

Biodiversiteti e bën tokën të banueshme. Kjo poashtu ndihmon sidomos tek mbijetesa e kafshëve, zvarranikëve si dhe shpezëve. Ekosistemet e biodiversitetit ofrojnë zgjidhje të bazuara në natyrë që na mbrojnë

Janë shqiptuar 377 gjoba mandatore për ndotësit e mjedisit gjatë muajve Mars – Korrik 2021

Numri i Gjobave Mandatore të Udhëzimit Administrativ, nr. 06/2018 të shqiptuara për periudhën pesë mujore (Mars, Prill, Maj, Qershor dhe Korrik 2021) për ndotësit e mjedisit është gjithsej 377. Përveq

Skenarët kompjuterikë tregojnë që ndryshimet klimatike mund të ndalen

Përderisa shkencëtarët kryesorë botërorë të ndryshimeve klimatike lëshuan një raport plot paralajmërime këtë javë, ata vazhduan të këmbëngulnin se bota ka ende një shans për ti shmangur efektet më të

Pasojat e shpyllëzimit dhe nevoja për ripyllëzim

Gjatë dy dekadave të fundit, një numër i madh i dëshmive shkencore sugjerojnë se shpyllëzimi, duke shkaktuar një kaskadë komplekse të ngjarjeve, krijon kushtet për një sërë patogjenësh vdekjeprurës –

Apel për mobilizim për mos ndezjen e zjarreve!

Në kohën kur vendi ynë po ballafaqohet me përballjen me temperatura të larta, për fat të keq po shfaqet edhe një dukuri shqetësuese, me rrezikimin e jetës së njerëzve, pasoja

Përkrahje në mbrojtjen dhe regjenerimin e pyjeve të Kosovës

Communtiy Development Fund (CDF), përmes projektit HumanRightivism ka përkrahur organizatën lokale Sustainability Leadership Kosova (SLK) në organizimin e aktivitetit #MoseMerrMalin – ngjarje publike e cila shënon fillimin e lëvizjes tonë

Thirrje për mbrojtje të pyjeve të Parqe Kombëtare nga zjarret

Sipas parashikimit të Institutit Hidrometeorologjik të Kosovës / AMMK- MMPHI, këto dy ditë do të mbajë mot me diell dhe shumë i nxehtë.Kjo situatë meteorologjike vie si pasojë e masave

AJËR I PASTËR PËR SHËNDET MË TË SIGURTË!

Ditët e Informimit për Cilësinë e Ajrit po vijnë në qytetin tuaj! Jemi duke organizuar Ditët e Informimit për Cilësinë e Ajrit në qytete të ndryshme të Kosovës gjatë gjithë

Ta ruajmë mjedisin

Community Development Fund përmes projektit HumanRightivism sot ka përkrahur ‘Klubin Alpin’ në zbatimin e trajnimit mbi mbrotjen e ambientit. Gjatë ligjeratës është disktuar vetëdijësimi dhe veprimet që duhen të merren

Kurti: Duhet të bëhet një pako legjislative për mbrojtjen e ambientit

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti i është bashkuar fushatës “Thuaj jo qeseve të plastikës” dhe ka pranuar nga shoqata “HANDIKOS” strajcë të ripërdorshme të punuar nga personat me aftësi të

Ndaleni qymyrin – ndizni diellin

Nëse do të ndërprisnim përdorimin e qymyrit në Ballkanin Perëndimor për prodhimin e energjisë elektrike, ngrohjes dhe industrisë së rëndë, kjo do të eliminonte burimin më të madh të ndotjes

Fakte për ndikimin mjedisor

Mjedisi jetësor në Kosovë është poashtu i rrezikuar seriozisht nga mbeturinat, mbetjet industriale dhe ajri i ndotur, duke ndikuar seriozisht në shëndetin e qytetarëve si dhe të kafshëve që koekzistojnë

Ndikimet socio-ekonomike politike dhe mjedisore të mbeturinave ushqimore

“Let’s Talk About Food Waste” synon të iniciojë një dialog publik të udhëhequr nga komuniteti dhe palët e tjera të interesit në Kosovë mbi ndikimet socio-ekonomike, politike dhe mjedisore të

Matjet e cilësisë së ajrit përgjatë javës

Në kuadër të projektit “Youth Care for Kosovo” aktivistĕt e organizatës PEN – Peet Educators Network bënë matjen e cilësisë së ajrit në komunën e Drenasit, Fushë Kosovës, Obiliqit, dhe

Deputetët ngrenë dyshime se si u lëshuan lejet mjedisore për Kelkos

Komisioni Hetimor Parlamentar mbi procesin e licencimit, operimit, mbikëqyrjes dhe aplikimit për lejet e hidrocentraleve në Republikën e Kosovës po bën intervistimin e dëshmitarëve, lidhur me lejet e lëshuara për

Ajri kërcënim për jetën

Ndotja e ajrit në Kosovë po shkakton pasoja të shumta. 760 njerëz vdesin çdo vit në Kosovë për shkak ndotjes së ajrit, ndërkaq kostoja ekonomike arrin mbi 240 milionë euro.

Sot fillon fushata #LETSTALKABOUTAIR!

Dimri po vjen në Kosovë, po ashtu me të edhe ndotja e ajrit. Këtë mëngjes smogu ishte varur mbi Prishtinë, si një përkujtim se ndotja e ajrit ka arritur nivele

Ligjërata e trembëdhjetë mbi çështjet mjedisore

Sot Ojq PEN ishin në SHFMU “Iliria” në Komunën e Prishtinës për ligjëratën e trembëdhjetë mbi çështjet mjedisore, në kuadër të projektit “Youth Care for Kosovo”. Faleminderit të rinjëve dhe

Hidrocentralet në Kosovë, funksioni i tyre dhe kërcënimi që ja bëjnë mjedisit

Kohët e fundit, ne shpesh jemi ballafaquar me kërkesën për krijimin e hidrocentraleve në shumë rajone të ndryshme të vendit tonë.Njerëzit që jetojnë në atë rajon janë fuqimisht kundër krijimit

Qytetarët kërkojnë nga Ministri të tregojë “dorën e shtetit” në rastin e Kelkos-it

Të hënën me 21 shtator, një grup prej 9 qytetarëve dhe përfaqësuesve të shoqërisë civile kërkuan nga Blerim Kuçi të ndal degradimin e tokës, ujit dhe natyrës në Grykën e