Të hedhim një hap tjetër drejt një të ardhmeje më të gjelbër dhe qyteteve më miqësore me klimën!

Jemi të lumtur të jemi pjesë e fazës së dytë të vlerësimit të frekuencës së transportit publik në kuadër të Planit të Lëvizshmërisë së Qëndrueshme Urbane të Suharekës. Përqafimi i opsioneve të transportit miqësor ndaj mjedisit është çelësi për të luftuar e ndryshimet klimatike dhe ndërtimin e një qyteti të qëndrueshëm për brezat që vijnë!

Jeni kuriozë për udhëtimin transformues të Axhendës së Gjelbër në Ballkanin Perëndimor (AGBP)?

Le të zbulojmë objektivat dhe faktet kryesore: ObjektivatAGBP e afron rajonin me qellimet e zhvillimit të qëndrueshëm. Axhenda e gjelbër synon të ulë emetimin e karbonit, të nxisë zhvillimin ekonomik dhe mbrojtjen e mjedisit, sipas parimeve të qëndrueshmërisë. Fakte që duhen ditur:GAWB është në rrugën e duhur drejt arritjes së Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane në… Continue reading Jeni kuriozë për udhëtimin transformues të Axhendës së Gjelbër në Ballkanin Perëndimor (AGBP)?

Reagime ndaj hedhësve të mbeturinave

Shpeshtohen rastet e reagimeve nga institucionet për qytetarët të pa edukatë që hedhin mbeturina në hapësirat publike në Kosovë. Rasti i parë: Një qytetare gjobitet me shumën 150 euro për shkak që hodhi mbeturina në qendër të qytetit të Podujevës. A duhet vepruar dhe raportuar kështu rastet për personat që hedhin mbeturina? Rasti i dytë:… Continue reading Reagime ndaj hedhësve të mbeturinave

Më hedh në shportë

EC ka realizuar aksion pastrimi në parkingun dhe parkun mbrapa Shtëpisë së Bardhë në Prizren me qëllim që të krijohen hapësira më të pastra dhe më të sigurta për shëndetin e njeriut si dhe për mbrojtjen e mjedisit në përgjithësi. Përveç pastrimit të kësaj hapësire janë vendosur edhe postera me mesazhe ndërgjegjësuese, duke u bërë… Continue reading Më hedh në shportë

Praktika premtuese: Fidanishtet moderne

Në fidanishtet moderne, në një metër katror, fermerët sigurojnë deri në 480 fidanë të shëndoshë. Ndërsa, në fidanishtet tradicionale në një hapësirë të njejtë, numri i fidanëve arrinë vetëm mes 100 dhe 240 fidanë.Projekti PPSE po mbështet modernizimin e fidanishteve të para në Kosovë me teknologjinë më të re. Fidanishtet moderne luajnë një rol kritik… Continue reading Praktika premtuese: Fidanishtet moderne

Rivitalizimi i hapësirave të gjelbëra në shkollë

Sot në shkollën e mesme të ulët ,,Sezai Surroi,, në Bellobrad të Komunës së Dragashit u realizua idea kreative mjedisore me temën: Rivitalizimi i hapësirave të gjelbëra në shkollë me ç’rast nxënësit dhe mësimdhënësit morën pjesë në mbjelljen fidaneve të bimëve dekorative në oborrin e shkollës.Ky aktivitet është mbështetur nga organizata PACT, në kuadër të… Continue reading Rivitalizimi i hapësirave të gjelbëra në shkollë

Praktika premtuese: mbjellja e drunjëve në oborrin e shkollës

Sot me 15 qershor u organizua mbjellja e drunjëve dekorativ “Rrap” në oborrin e Shkollës së Mesme Profesionale – Qendrës për Kompetencê ‘Kujtim Krasniqi’ në Malishevë.  Ky aktivitet është mbështetur nga organizata PACT, në kuadër të projektit HumanRightivism, me qëllim të ngritjes së vetëdijësimit dhe shfrytëzimit të së drejtës për krijimin e një ambienti optimal… Continue reading Praktika premtuese: mbjellja e drunjëve në oborrin e shkollës

“Plogging” në parkun e Gërmisë

Me rreth 30 pjesëmarrës entuziastë, patëm ëdhtë organizuar aktiviteti i quajtur “Plogging” në Parkun e Gërmisë gjatë fundjavës duke bërë një ndikim pozitiv në mjedisin tonë duke promovuar një mënyrë jetese të shëndetshme dhe aktive. Plogging, një kombinim i vrapimit dhe grumbullimit të mbeturinave, rezultoi të jetë një mënyrë fantastike për t’i rikthyer natyrës dhe… Continue reading “Plogging” në parkun e Gërmisë

Inauguruohet “Kopshti Botanik” në oborrin e Universitetit të Prishtinës

Kopshti botanik – hapësira më e re e Universitetit të Prishtinës, e dedikuar për bimët dhe mjedisin. Në oborrin e Fakultetit të Filologjisë, UP-ja ka inauguruar “Kopshtin Botanik”, në të cilin studentët dhe profesorët do të kenë mundësinë të kultivojnë dhe rrisin bimë të ndryshme. Kjo hapësirë, jo vetëm që do t’i shërbejë studentëve si… Continue reading Inauguruohet “Kopshti Botanik” në oborrin e Universitetit të Prishtinës

Praktika premtuese: shkolla e mesme në Prishtinë ka vendosur panelet solare në çati

Si rezultat i mbështetjes financiare nga Ministria e Zhvillimit Rajonal Inaugurohen panelet solare në Gjimnazin Sami Frashëri. Në kuadër të projektit Ndikimi i Rinisë në Mjedis ”YENI’’ Eko Klubi i Gjimnazit Sami Frashëri në Prishtinë, në bashkëpunim me partnerin implementues Green Art Center, ka zhvilluar dhe realizuar projektin mjedisor “Vetëdijesimi mbi Ndikimin tonë Mjedisor dhe… Continue reading Praktika premtuese: shkolla e mesme në Prishtinë ka vendosur panelet solare në çati