Konferenca e 2-të Ndërkombëtare “Qëndrueshmëria Mjedisore dhe Ndryshimet Klimatike”

Më 5 tetor do të mbahet Konferenca e 2-të Ndërkombëtare “Qëndrueshmëria Mjedisore dhe Ndryshimet Klimatike” me fokus në dekarbonizimin për një të ardhme të qëndrueshme. Kjo konferencë gjithashtu kërkon të hulumtojë mënyrat se si shoqëria mund të promovojë një tranzicion më efikas të energjisë në Kosovë dhe se si akademia mund të ndihmojë në reduktimin… Continue reading Konferenca e 2-të Ndërkombëtare “Qëndrueshmëria Mjedisore dhe Ndryshimet Klimatike”

Ekspeditë në dy rrota

Asambleistët Mjedisëor të Prishtinës, me të hollat e fituara në Greeen Competition, po organizojnë një ekspeditë të veçantë me bicikla në Parkun e Gërmisë!. Me këtë ekspeditë, ne dëshirojmë të sensibilizojmë komunitetin ndaj rëndësisë së ruajtjes së mjedisit dhe shëndetit të njeriut. Në fund të ekspeditës, do të ketë një diskutim të hapur për ndikimin… Continue reading Ekspeditë në dy rrota

Bashkangjitju pastrimit të ambientit

A doni me na u bashku në një nismë mjaft atraktive për pastrimin e ambientit? Bashkohu në organizimin “KAPEC”, fushatë e organizuar nga GIZ Kosova dhe bashkëfinancuar nga Bashkimi Europian dhe Qeveria Gjermane, e cila ka kombinuar ecjen dhe mbledhjen e mbeturinave, prej nga i rrjedh edhe emri KAP+EC. Të gjithë ju që keni dëshirë… Continue reading Bashkangjitju pastrimit të ambientit

Gara e quajtur “Ndrysho sjelljen dhe jo klimën” është përmbyllur me shpalljen e fituesve.

Bazuar në vlerësimin e jurisë në përbërje nga Linda Çavdarbasha – ekologe, Fjollë Caka – Farizi – arkitekte, sociologe e planere urbane dhe Kaltrinë Kolukaj – OJQ “EC Ma Ndryshe”, fitues të garës janë shpallur: Vendi i I – Grupi “Pro Mjedisi” nga Qendra e Kompetencës në Ferizaj, Vendi i II – nxënësi Olt Kastrati… Continue reading Gara e quajtur “Ndrysho sjelljen dhe jo klimën” është përmbyllur me shpalljen e fituesve.

Dita Ndërkombëtare e Klimës

Sot  shënohet Dita Ndërkombëtare për Mbrojtjen e Klimës. Temperatura mbi sipërfaqen e tokës është rritur me një gradë që nga fillimi i industrializimit. Ky është rezultati i përllogaritjeve të kryera nga shërbimi meteorologjik britanik.Nëse planeti do të vazhdojë të ngrohet, pasojat e ndryshimeve klimaterike do të arrijnë përmasa katastrofale, parashikojnë ekspertët e klimës.Studiuesit mendojnë, se… Continue reading Dita Ndërkombëtare e Klimës

Mbahet seancë për leje dhe licencim për Kelkosin

Të mërkuren, me 19 Prill, 2023 në Gjykatën Themelore në Prishtinë, do të mbahet seanca e parë për lejet dhe licencat e Kelkosit. Qytetarë të Komunës së Deçanit, Faton Selmanaj, Xhavit Kuçi, Muharrem Lulaj, OJQ Pishtarët dhe GLPS do te jenë në mbrojtje të mjedisit dhe interesit te popullit, ndërsa Ministria e Mjedisit, ZRRE-ja dhe… Continue reading Mbahet seancë për leje dhe licencim për Kelkosin

Organizohet edicioni i 6-të i Javës për Zhvillim të Qëndrueshëm në Kosovë

Edicioni i 6të i Javës për Zhvillim të Qëndrueshëm në Kosovë, KSDW, do të organizohet nga 24-30 Maj 2023. KSDW ofron një platformë për organizatat lokale dhe ndërkombëtare të shoqërisë civile, startup-et, bizneset dhe entitetet tjera për të shfaqur aktivitetet, ngjarjet dhe iniciativat e tyre që promovojnë zhvillimin e qëndrueshëm. Këtë vit KSDW do të… Continue reading Organizohet edicioni i 6-të i Javës për Zhvillim të Qëndrueshëm në Kosovë

Ora e Tokës

Miliona njerëz në mbarë botën i fikin dritat e tyre për një orë për të treguar angazhimin e tyre të palëkundur për të mbrojtur natyrën. Ora e Tokës shënohet çdo vit të shtunën e fundit të muajit mars, nga ora 20:30 deri në orën 21:30. Ora e Tokës këtë vit u zhvillua në një kohë… Continue reading Ora e Tokës

Dita Botërore e Meteorologjisë

23 Mars 2023 – Dita Botërore e Meteorologjisë këtë vit trajton temën e së ardhmes së motit, klimës dhe ujit ndër gjenerata, duke na nxitur të zbatojmë përgjegjësitë tona dhe të sigurojmë që brezave të ardhshëm t’u trashëgojmë një të nesërme më të mirë. Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës Botërore të Meteorologjisë Petteri Taalas tha… Continue reading Dita Botërore e Meteorologjisë

Dita Botërore e Ujit

Më 22 mars shënohet Dita Botërore e Ujit, e cila ditë është përcaktuar me rezolutën e OKB-së në dhjetor të vitit 1992. Me shënimin e kësaj dite OKB-ja ka për qëllim të rritë rëndësinë e mbrojtjes së ujërave dhe mungesën e ujit të pijshëm në shumë vise të botës. Gjithashtu nga viti 2005 deri 2015… Continue reading Dita Botërore e Ujit