Praktika premtuese: fidanë ahu për të rritur gjelbërimin në Butovc

Me 5 maj anë mbledhur organizata e vullnetarë për të mbjellur fidanë në një nga fshatrat më të bukur të Prishtinës, në Butvoc. Pjesë e këtij aktiviteti ishte edhe deputetja Fitore Pacolli, përderisa tregon se mbjellja e fidanëve po bëhet si shenjë revolte që të mos dëmtohen pyjet dhe të zgjerohen edhe më shumë hapësirat… Continue reading Praktika premtuese: fidanë ahu për të rritur gjelbërimin në Butovc

Debati i parë i Green Talks – ‘E ardhmja e thëngjillit në Kosovë’

Diskutimet për energjinë këto muajt e fundit kanë qenë të shumta. Për shkak të krizës energjetike, tashmë po mendohen zgjidhje alternative për energjinë. E debati i Green Talks “E ardhmja e thëngjillit në Kosovë”, mblodhi akterët më relevantë të fushës, qëllimi i të cilit ishte të iniciojë politika adekuate zhvillimore në këtë drejtim. Emisioni “7… Continue reading Debati i parë i Green Talks – ‘E ardhmja e thëngjillit në Kosovë’

Ndotja e ajrit rrit shkallën e vdekshmërisë nga COVID-19 për 15%

Vendet e Ballkanit Perëndimor janë prekur rëndë nga ndotja e ajrit, nga të gjitha burimet. Sistemet e kujdesit shëndetësor në rajon nuk janë shumë të zhvilluara. Për një të ardhme më të shëndetshme dhe ajër më të pastër, ne duhet të fokusohemi në zbatimin e agjendës së gjelbër të nënshkruar nga qeveritë tona. Ne duam… Continue reading Ndotja e ajrit rrit shkallën e vdekshmërisë nga COVID-19 për 15%

Largohen mbi 100 deponi ilegale pa garanci se nuk mbushen sërish bërllok

Me bagera e kamionë, u larguan 45 mijë metra kub mbeturina. Deponia, e cila është krijuar për vite me radhë në fshatin Bërnicë, po largohet nga Komuna e Prishtinës pak para se të përfundojë mandati i qeverisjes së Shpend Ahmetit. Sipas Drejtorisë për Shërbime Publike, gjatë dy vjetëve të fundit janë hequr 140 deponi ilegale… Continue reading Largohen mbi 100 deponi ilegale pa garanci se nuk mbushen sërish bërllok

Largohen mbi 100 deponi ilegale

Me bagera e kamionë, u larguan 45 mijë metra kub mbeturina. Deponia, e cila është krijuar për vite me radhë në fshatin Bërnicë, po largohet nga Komuna e Prishtinës pak para se të përfundojë mandati i qeverisjes së Shpend Ahmetit. Sipas Drejtorisë për Shërbime Publike, gjatë dy vjetëve të fundit janë hequr 140 deponi ilegale… Continue reading Largohen mbi 100 deponi ilegale

Çka është duke bërë BE-ja për të zvogëluar ndikimin e ndryshimit klimatik dhe të ngrohjes globale?

Reduktim drastik deri në 90% të emetimit të gazrave serrë (deri në 2050-tën); Kufizimin e prodhimit të energjisë dhe industrive prodhuese (ETS); Reduktimin e emetimit të gazrave nga automjetet e reja; Sigurimin e 14 miliardë eurove për partnerët jashtë Evropës. Kliko këtu për ta shikuar materialin.

Mbrojtja e mjedisit duhet të jetë qëllimi i gjithë shoqërisë, që të kemi shëndet të mirë

Është e rëndësishme që në vazhdimësi të ketë aktivitete edukuese, në veçanti për gjeneratat e reja. Organizata SDK, në kuadër të projektit “Aktivizmi qytetarë dhe institucional në përmirësimin e gjendjes për mjedis të shëndetshëm”, ka prodhuar një vido-animacion që ka për qëllim të përçoj mesazhin tek gjeneratat e reja, për rëndësinë e ruajtjes nga ndotja… Continue reading Mbrojtja e mjedisit duhet të jetë qëllimi i gjithë shoqërisë, që të kemi shëndet të mirë

Ngufatja | Kosova e parë nga lartë (video)

Në tokë, në ajër, në mal, në fshat apo në qytet, Kosova po ballafaqohet me ndotje të madhe, të bërë nga qytetarët e saj. Për dy muaj, Radio Evropa e Lirë ka filmuar disa lokacione në gjithë vendin, ku shihet shkatërrimi i natyrës. Hedhja e mbeturinave në rrugë, djegia e maleve, ndotja nga tymtarët e… Continue reading Ngufatja | Kosova e parë nga lartë (video)

Peja grumbullon mbeturinat e tekstilit, për përdorim të sërishëm

Grumbullimi i mbeturinave të tekstilit për riciklim dhe ridizajnim me qëllim të përdorimit të sërishëm ka filluar të shndërrohet në një kulturë të re në Pejë. Shtytja ka ardhur në kuadër të një projekti në këtë komunë. Me dhjetëra kilogramë mbeturina të tekstilit hedhen për çdo ditë. Meqenëse shumica e tyre janë rroba që mund… Continue reading Peja grumbullon mbeturinat e tekstilit, për përdorim të sërishëm

EC me thirrje për shtim të gjelbërimit në hapësira publike urbane

EC Ma Ndryshe ka realizuar një performancë, për të adresuar si shqetësim mungesën e gjelbërimit në hapësira publike. Kjo performancë është realizuar në Komunën e Prizrenit, në Komunën e Prishtinës, në Komunën e Pejës, në Komunën e Gjakovës, në Komunën e Ferizajit, në Komunën e Gjilanit, si dhe në Komunën e Mitrovicës në bashkëpunim me… Continue reading EC me thirrje për shtim të gjelbërimit në hapësira publike urbane