Dita Ndërkombëtare e Pyjeve, nga parku i Gërmisë kërkohen politika të mirëfillta për mbrojtjen e tyre

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural (MBPZhR), në bashkëpunim me FAO-n, kanë shënuar ”Ditën Ndërkombëtare të Pyjeve, në parkun e Gërmisë, me temën “Pyje të shëndetshme për njerëz të shëndetshëm”, raporton Ekonomia Online. Aty u tha se qëllim kryesor kanë ndërgjegjësimin për rëndësinë e pyjeve dhe përfitimet e shumta që mund të ofrojnë ato,… Continue reading Dita Ndërkombëtare e Pyjeve, nga parku i Gërmisë kërkohen politika të mirëfillta për mbrojtjen e tyre

Ndotja e ajrit mbetet kërcënim për shëndetin e popullatës në Kosovë

Ndotja e ajrit është një nga kërcënimet më të mëdha mjedisore për shëndetin e njeriut, krahas ndryshimeve klimatike. Edhe këtë dimër pavarësisht temperaturave të larta, shumë persona shprehën shqetësime shëndetësore nga cilësia e dobët e ajrit. Sadat Morina edhe këtë dimër parkoi kamionçinën e tij të mbushur përplot me thëngjill skaj rrugës te vendi i… Continue reading Ndotja e ajrit mbetet kërcënim për shëndetin e popullatës në Kosovë

Burimet e ndotjes së ajrit në Kosovë

Ndotja kryesore dhe e vërejtshme në Kosovë, e shkaktuar nga grimcat ndotëse PM10 dhe PM2.5, vjen nga burimet e djegieve të vogla (kryesisht nga ngrohja në amvisëri). Në anën tjetër, industria dhe transporti janë burimet më të mëdha të ndotjes me NOx, ndërsa industria dhe termocentralet dominojnë në ndotjën me SO2. Ndotja kryesore është e… Continue reading Burimet e ndotjes së ajrit në Kosovë

AMMK lanson fushatën vetëdijësuese për cilësinë e ajrit në Kosovë

Agjencioni për Mbrojtjen e Mjedisit të Kosovës (AMMK), ka nisur një fushatë që synon rritjen e ndërgjegjësimit të publikut të gjerë dhe palëve të tjera të interesit në lidhje me cilësinë e ajrit në Kosovë. Kjo fushatë është pjesë e projektit, “Ngritja e kapaciteteve mbi përdorimin e të dhënave mjedisore në Kosovë”, që zbatohet në… Continue reading AMMK lanson fushatën vetëdijësuese për cilësinë e ajrit në Kosovë

NJOFTIM për Qytetarët

Kërkesë zyrtareDrejtuar:Ministria e Ekonomisë dhe Ambientit; Agjencioni për Mbrojtjen e Mjedisit të Kosovës; Komuna e Klinës; Komuna e Malishevës18.09.2020 Të nderuar, Ju falenderojmë për takimet dhe bashkëpunimin e juaj deri më tani, pas shqetësimeve të qytetarëve rreth Parkut Mirusha dhe Ujëvarave të Mirushes. Pas këtyre takimeve, ne mendojme që: Prandaj, ne me mirësi kërkojme nga… Continue reading NJOFTIM për Qytetarët

Qese të plastikës gjithandej Kosovës, ligji nuk zbatohet

Qytetarët e Kosovës vazhdojnë të mos paguajnë për qeset e plastikës. Ministria e Ambientit kishte paralajmëruar se një vendim i tillë do të hynte në fuqi në fillim të këtij viti, por ky udhëzim administrativ është shtyrë për plotësim. Ekspertë të ambientit thonë se një milion kilogram qese apo thasë plastike shiten në tregun e… Continue reading Qese të plastikës gjithandej Kosovës, ligji nuk zbatohet

COP27 – Është koha për veprim klimatik

09 November 2022, Egypt, Sharm El-Sheikh: US Former Vice President Al Gore speaks during the RACE Greenhouse Gas Inventory launch at the plenary hall during the 2022 United Nations Climate Change Conference COP27. Photo: Gehad Hamdy/dpa (Photo by Gehad Hamdy/picture alliance via Getty Images)

Udhëheqësit globalë u mblodhën për Konferencën e 27-të të OKB-së për Ndryshimet Klimatike të Palëve në Sharm el-Sheikh, Egjipt nga 6 deri më 18 nëntor 2022. Kjo konferencë kishte për synim ti shtyjë liderët të zbatonin premtimet, për të arritur një të ardhme me zero karbon për të gjithë. Konferenca e këtij viti mblodhi së… Continue reading COP27 – Është koha për veprim klimatik

Bien temperaturat, ngritet niveli i ndotjes së ajrit në Kosovë

Me rënien e temperaturave, niveli i ndotjes së ajrit ka filluar të rritet në Kosovë.Rënia e temperaturave ka bërë që shumë qytetarë, e sidomos ata që jetojnë nëpër shtëpi, t’i kthehen djegies së thëngjillit dhe druve si metodë për ngrohje, gjë që ndikon negativisht në cilësinë e ajrit. Sipas të dhënave të Ambasadës Amerikane në… Continue reading Bien temperaturat, ngritet niveli i ndotjes së ajrit në Kosovë

Kriza klimatike, ku po shkon planeti? Samiti i COP27 në Egjipt

Temperaturat ekstreme, zjarret, thatësira dhe përmbytjet po përkeqësohen vit pas viti për shkak të ndryshimeve klimatike. Në fakt tetë vitet e fundit sipas një raporti të OKB janë përkufizuar të jenë më të nxehtat e regjistruara ndonjëherë –çka tregon se bota është zhytur në një krizë të thellë klimatike. Konferenca e klimës COP27 në Egjipt… Continue reading Kriza klimatike, ku po shkon planeti? Samiti i COP27 në Egjipt

Edhe një dimër me ajër të ndotur

Teksa stina e dimrit afrohet, qytetarët e Prishtinës edhe këtë vit do të ballafaqohen me ndotje të lartë të ajrit. Kryeqyteti kosovar shpesh gjatë viteve të kaluara është renditur në listën e vendeve me ajrin më të ndotur në botë. Ndotësi më i madh është Korporata Energjetike e Kosovës që furnizon gjithë shtetin me energji… Continue reading Edhe një dimër me ajër të ndotur