Reciklimi na ndihmon ta ruajmë mjedisin

Riciklimi i 1 ton të pajisjeve elektronike (e-waste) mund të krijoj deri në 15 vende të punës. Projekti “Ekonomi e gjelbër për zhvillim të qëndrueshëm” është mbështetur nga “NAGE – Networking and Advocacy for Green Economy” përmes “RROZHRK – Rrjetit të Organizatave për Zhvillim Rural të Kosovës” i financuar nga Bashkimi Europian dhe i implementuar… Continue reading Reciklimi na ndihmon ta ruajmë mjedisin

A i dini efektet negative të shpyllëzimit?

Humbja e pemëve dhe bimësisë mund të shkaktojë ndryshime klimatike, erozion të tokës, përmbytje, rritje të gazrave serrë dhe efekte të tjera negative në natyrë. ambientalisti #shpyllëzimi Ky grant është mundësuar nga ‘Programi i shoqërisë civile për Shqipërinë dhe Kosovën’, financuar nga Ministria e Punëve të Jashtme të Norvegjisë/ Norwegian Embassy in Prishtina, menaxhuar nga… Continue reading A i dini efektet negative të shpyllëzimit?

Një fond për mbrojtjen e mjedisit

Shkruan: Ferat ShalaQë nga koha e krijimit te institucioneve të para të Republikës së Kosovës, në emër të mbrojtjes së mjedisit janë vendosur taksa, tarifa dhe gjoba të formave të ndryshme. Madje taksat dhe gjobat e tilla janë vendosur duke u bazuar në parimin “ndotësi paguan”, parimin “shfrytëzuesi paguan“, parimin e “rregullimit te dëmit mjedisor… Continue reading Një fond për mbrojtjen e mjedisit

Raporti i Agjensisë së Mjedisit: Ekspozimi i gjatë ndaj zhurmave shkakton rreth 12 mijë viktima në vit

Ekspozimi i gjatë ndaj zhurmës mjedisore shkakton vdekje njësoj si sëmundjet e rënda vdekjeprurëse. Agjencia e mjedisit në Evropë ka regjistruar 12 mijë viktima vetëm nga ndotja akustike dhe transporti rrugor ishte një burim kryesor i zhurmës. Në raportin më të fundit publikuar nga kjo agjenci, ndotja e mjedisit është shakatare e 13 për qind… Continue reading Raporti i Agjensisë së Mjedisit: Ekspozimi i gjatë ndaj zhurmave shkakton rreth 12 mijë viktima në vit

Ndotja e mjedisit shkakton 13% të vdekjeve në Evropë, thotë agjencia evropiane

Luftimi i ndotjes së mjedisit është kyç për përmirësimin e shëndetit dhe mirëqenies së qytetarëve në Evropë, veçanërisht për grupet e ndjeshme si fëmijët, të moshuarit dhe njerëzit më të varfër, tha Agjencia Evropiane e Mjedisit (EEA). Ndotja e mjedisit u përmend si shkaktare e 13 për qind të vdekjeve në Evropë, duke kontribuar në… Continue reading Ndotja e mjedisit shkakton 13% të vdekjeve në Evropë, thotë agjencia evropiane

Kjo është gjendja e mjedisit në Banjë të Malishevës

Asambleisti nga rradhët e LDK-së në komunën e Malishevës, Valon Krasniqi, ka dërguar fotografi në adresë të KALLXO.com ku shihet gjendja e mjerueshme e disa lagjeve në fshatin Banjë të kësaj komune. Sipas Krasniqit, ai ka vizituar disa pjesë të lagjeve në Banjë, si lagjia ‘Telaku’, ‘Samadraxha’ dhe ‘Buzhala’. Sipas tij, disa banorët në këto… Continue reading Kjo është gjendja e mjedisit në Banjë të Malishevës

Hidrocentralet në Kosovë, funksioni i tyre dhe kërcënimi që ja bëjnë mjedisit

Kohët e fundit, ne shpesh jemi ballafaquar me kërkesën për krijimin e hidrocentraleve në shumë rajone të ndryshme të vendit tonë.Njerëzit që jetojnë në atë rajon janë fuqimisht kundër krijimit të hidrocentraleve.Megjithëse hidrocentralet konsiderohen si energji të rinovueshme, ato mund të shkaktojnë shumë probleme mjedisore në rajon Hidrocentrali ka aftësinë për të gjeneruar energji elektrike… Continue reading Hidrocentralet në Kosovë, funksioni i tyre dhe kërcënimi që ja bëjnë mjedisit