Fondacioni Jeshil organizes the Environmental Festival for Common Prosperity

ENTROPY – Environmental Festival for Common Prosperity is a multi-day event that takes place in Pristina, from 4 to 10 February, 2021. ENTROPY Fest aims to raise awareness in Kosovo about Food Waste and Climate Action.
The inaugural edition of the festival takes place under the theme “Right to Food”.
The program of this festival consists of showing a list of curated documentaries. The screening of the films takes place at Kino Armata in Prishtina and on an online platform for a wide audience.
The festival will also be enriched by panel discussions and other interactive activities.
Follow us!
Music by Ilir Bajri

Fondacioni Jeshil organizon Festivalin Mjedisor për Prosperitet të Përbashkët

ENTROPY – Festivali Mjedisor për Prosperitet të Përbashkët është organizim disa-ditor që zhvillohet në Prishtinë, nga 4 deri 10 Shkurt, 2021. ENTROPY Fest ka për qëllim rritjen e ndërgjegjësimit në Kosovë për Mbeturinat Ushqimore dhe Veprimin Klimatik.
Edicioni inaugurues i festivalit zhvillohet nën temën “E Drejta në Ushqim”.
Programi i këtij festivali përbëhet nga shfaqje e një liste të filmave të kuruar dokumentar. Shfaqja e filmave bëhet në Kino Armata në Prishtinë dhe në platformë online për audiencën e gjerë.
Festivalin do të pasurojnë edhe panel diskutimet dhe aktivitetet tjera interaktive.
Na ndiqni!
Muzika nga Ilir Bajri.

Ligjeratë për energjinë e ripërtëritshme dhe klubet e gjelbërta

Organizata PEN – Peer Educators Network ishte sot në ligjëratën e parë të këtij viti shkollën “Gjergj Kastrioti Skenderbeu” në Komunën e Drenasit për të diskutuar mbi çështjet mjedisore në kuadër të projektit “Youth Care for Kosovo”.

Të rinjtë dhe të rejat ishin shumë energjikë dhe kurioz/e gjatë diskutimeve mbi energjinë e ripërtëritshme dhe klubet e gjelbërta.

BGF pjesë e bisedës mjedisore – A ka zgjidhje?


Sot me 20 janar 2021, Menaxherja e Programeve dhe Operacioneve të BGF, Rinora Gojani, ishte pjesë e bisedës mjedisore “A ka ndonjë zgjidhje?” organizuar nga Kolegji Riinvest.

Leksioni bashkoi personalitete nga sfera të ndryshme, nga aktivistë te përfaqësues nga nivelet qeveritare, për të siguruar një pamje gjithëpërfshirëse të zhvillimeve aktuale brenda fushës së qëndrueshmërisë në Kosovë.

Midis tyre ishte Mimoza Kusari Lila, kryetare e Grupit të Grupit të Gjelbër, e cila u përqëndrua në prezantimin e gjendjes aktuale të çështjeve në zbatimin e strukturave ligjore në vend për mbrojtjen e mjedisit në Kosovë, dhe nënvizoi nevojën për reforma që hedhin bazat për një zhvillim që bazohet në parimet e zhvillimit të qëndrueshëm.

Rinora Gojani vuri theksin në implikimet negative të strukturës aktuale të burimeve të energjisë, ku mbështetja më e madhe (mbi 97%) është në dy termocentrale me qymyr, duke shënuar se efektet e saj në ndotjen e ajrit, mjedisin dhe shëndetin tonë janë të dëmshme . “Kjo gjendje e trashëguar, kjo përzierje aktuale e energjisë së bashku me ngrohjen, transportin, industrinë, sjelljet tona që dëmtojnë mjedisin duhet të ndryshohen. Inshtë në duart tona dhe gjeneratat e ardhshme të shënojnë progresin brenda sektorit të energjisë që do të sjellë një tranzicion të drejtë të energjisë për një mjedis më të shëndetshëm dhe më të pastër, për ne dhe rajonin pasi ndotja nuk njeh kufij, “deklaroi Gojani

Për të përfaqësuar sektorin e biznesit, Nikki Murseli, udhëheqës i programit dhe dizajner në DYVO, thekson përfitimet por edhe sfidat e riciklimit si biznes, ku theksoi se pavarësisht pengesave, përpjekje të tilla janë shumë të rëndësishme sepse ato janë pjesë e enigmës për të gjithë- përpjekjet e rrumbullakëta për të arritur një zhvillim të qëndrueshëm.

Valbona Mustafa, një aktiviste mjedisore, theksoi rëndësinë e këtyre lëvizjeve si dhe rolin që secili person mund të luajë në mbrojtjen e mjedisit dhe ngritjen e zërit të tij dhe përfshirjen në eliminimin e këtij zinxhiri dëmtimesh në natyrë. Mustafa deklaroi se “Ndryshimi fillon me ne. Së bashku dhe ne do të bëjmë një ndryshim pavarësisht nga të gjitha problemet. ” Ajo gjithashtu i referohet aspektit ekonomik dhe mungesës së vlerësimit për ndikimin social dhe mjedisor.

Leksioni përfundoi në një diskutim shumë të frytshëm, ku studentët duhet të bënin pyetjet e tyre mbi këtë temë dhe të njiheshin më me ngjarjet dhe mundësitë në terren.

Ftesë në kompeticionin “Let’s Talk About Air!”

Ambasada e Suedisë në Kosovë shpall një thirrje të hapur për të marrë pjesë në një konkurs fotografik për ajrin si pjesë e fushatës Le të flasim për ajrin. Bëni foton më të mirë me temën “Ajri” dhe fitoni një çmim!

Qëllimi i konkursit është të rrisë ndërgjegjësimin për cilësinë e ajrit në Kosovë, të nxjerrë në pah çështjet e ndotjes së ajrit dhe për të gjetur zgjidhje për të përmirësuar cilësinë e ajrit tonë dhe kështu të kemi një Kosovë më të gjelbër, të shëndetshme dhe miqësore me mjedisin.

Si mund të marr pjesë?

1. Bëni një foto me temën “Ajri”.

2. Dërgoni foton në letstalkaboutair@gmail.com, me emrin tuaj dhe detajet e kontaktit.

3. Ngarkoni foton në mediat sociale me hashtag #letstalkaboutair dhe #swedeninkosovo.

Afati i fundit: 2021-02-10, ora 24:00

Sigurohuni që të lexoni termat dhe kushtet për konkursin në faqen e internetit të Ambasadës përpara se të merrni pjesë!

Çfarë mund të fitoj?

Çmimi i parë: Pastrues ajri nga Phillips.

Çmimi i dytë: Pako e librave duke përfshirë album.

Çmimi i tretë: Paketo e librave.

Vendi 1-10: Fotografitë e 10 më të mirëve në konkurs do të shtypen dhe do të ekspozohen në një ose disa raste.

Fituesit zgjidhen nga një juri e përbërë nga anëtarët e stafit të Ambasadës së Suedisë në Kosovë.

Ju lutemi lexoni termat dhe kushtet për konkursin para se të merrni pjesë. Ju e gjeni këtu

FTESË PËR THIRRJE PËR FOTOGRAFI “LET’S TALK ABOUT AIR!”

Ambasada e Suedisë në Kosovë shpall një thirrje të hapur për të marrë pjesë në një konkurs fotografik për ajrin si pjesë e fushatës Le të flasim për ajrin. Bëni foton më të mirë me temën “Ajri” dhe fitoni një çmim!
Qëllimi i konkursit është të rrisë ndërgjegjësimin për cilësinë e ajrit në Kosovë, të nxjerrë në pah çështjet e ndotjes së ajrit dhe për të gjetur zgjidhje për të përmirësuar cilësinë e ajrit tonë dhe kështu të kemi një Kosovë më të gjelbër, të shëndetshme dhe miqësore me mjedisin.

Si mund të marr pjesë?

 1. Bëni një foto me temën “Ajri”.
 2. Dërgoni foton në letstalkaboutair@gmail.com, me emrin tuaj dhe detajet e kontaktit.
 3. Ngarkoni foton në mediat sociale me hashtag #letstalkaboutair dhe #swedeninkosovo.
  Sigurohuni që të lexoni termat dhe kushtet për konkursin në faqen e internetit të Ambasadës përpara se të merrni pjesë: Afati i fundit: 2021-02-10, ora 24:00
  Çfarë mund të fitoj?
  Çmimi i parë: Pastrues ajri nga Phillips (AC 2729/50).
  Çmimi i dytë: Pako e librave duke përfshirë album.
  Çmimi i tretë: Pako e librave.
  Vendi 1-10: Fotografitë e 10 më të mirëve në konkurs do të shtypen dhe do të ekspozohen në një ose disa raste.
  Fituesit zgjidhen nga një juri e përbërë nga anëtarët e stafit të Ambasadës së Suedisë në Kosovë.

Lansimi i platformës së hapësirave publike HAPUKS

HAPUKS – Platforma e hapësirave publike në Kosovë e themeluar nga EC Ma Ndryshe mëton të pasqyrojë gjendjen e hapësirave publike të qyteteve tona, duke filluar këtë vit me ato të qytetit të Prizrenit. Platforma posedon hartën interaktive ku mund të navigohen hapësirat publike të identifikuara por edhe informata të tjera si infografika, projekte dhe kategorinë e multimedias me literaturë shtesë. Në këtë prezantim virtual të platformës do të ipen edhe disa nga të gjeturat e hulumtimit të hapësirave publike në Prizren.

Platforma HAPUKS për Komunën e Prizrenit është realizuar në kuadër të projektit “rePUBLIC SPACES” i cili është përkrahur financiarisht nga UN-HABITAT. Në kuadër të këtij projekti është investuar edhe në parkun e ri të lagjes Lakuriq në Prizren. Ky park është dizajnuar përmes metodologjisë së planifikimit urban me pjesëmarrje të banorëve të lagjes bashkë me lojën virtuale ndërkombëtarisht të njohur – MineCraft të fondacionit Bllok pas Blloku.

Në këtë sesion virtual do të mund të ndiqni edhe premierën e dokumentarit të shkurtër të projektit “rePUBLIC SPACES”.

Realiteti klimatik për Kosovën

A duhet të ndryshojmë? Dëshmitë e krizës klimatike të vërejtura nga moti ekstrem, ndotja e ajrit, thatësirat si dhe në ndikimet shëndetësore e godiasin ekonominë tonë dhe shoqërinë tonë në Kosovë.

A mund të ndryshojmë? Ndërsa ekonomia jonë mbështetet në lëndët djegëse fosile, ne e dijmë se zgjidhjet janë në dispozicion për një të ardhme të qëndrueshme pa karbon. Shkenca dhe teknologjia zhvillohen shpejt, andaj le të ndjekim ato zgjedhje.

A do të ndryshojmë? Është koha për të mbledhur të gjithë akterët e interesuar për të rritur ndërgjegjësimin për krizën klimatike dhe për të trajtuar rrënjët e problemit të ndryshimit të klimës në Kosovë.

Bashkohuni me ne në webinarin tonë për Realitetin Klimatik për Kosovën me 12 Dhjetor nga ora 10:00 dhe 12:00 ku folësit lokal dhe internacional do t’ju ndihmojnë të kuptoni se sa afër jemi me një zgjidhje globale për krizën e klimës dhe si Kosova mund të kontribuojë në të.

Let’s Do It shënon Ditën Ndërkombëtare të Vullnetarëve duke shpallur vullnetarët e vitit 2020

Let’s Do It si njëra ndër organizatat më të mëdha në vend që realizon aktivitete të ndryshme mjedisore (por jo vetëm) vullnetare tash gati 10 vite, nesër do të shënojë Ditën Ndërkombëtare të Vullnetarëve duke shpallur vullnetarët e vitit 2020.

Ceremonia e shpalljes së vullnetarëve të vitit 2020 do të mbahet në zyret e Let’s Do It të cilat gjenden në rrugën “Pashko Vasa” në lagjen Pejton (Prishtinë), duke filluar nga ora 11:00.

Vullnetarët e vitit të cilët do të shpallen ditën e nesërme, vazhdojnë të japin kontributin e tyre tash e sa vite në fusha të ndryshme në të mirë të vendit e shoqërisë. Ne i kemi dalluar ata më së shumti për kontributin e dhënë në fushën e mbrojtjes së mjedisit, në luftën ndaj COVID-19 si dhe në disa fusha të tjera mjaft interesante të cilat do të bëhen të ditura nesër.

Shpallja e vullnetarëve të vitit ka qenë e planifikuar të jetë një event më madhështor, ashtu siç është edhe vet puna vullnetare, mirëpo për shkak të situatës me pandeminë është reduktuar numri i pjesëmarrësve dhe të ftuarve të tjerë. Me këtë rast, janë ndërmarrë edhe të gjitha masat e tjera për mbrojtje ndaj COVID-19!

Konferencë për media mbi fushën e efiçiencës së energjisë

Instituti për Politika Zhvillimore (INDEP) mban konferencën për media mbi fushën e efiçiencës së energjisë.

INDEP, në kuadër të projektit “Promovimi i efiçiencës së energjisë dhe burimeve të ripërtëritshme në Kosovë“, projekt ky i mbështetur nga Qeveria Gjermani përmes GIZ, Projekti i Kosovës për Efiçiencë të Energjisë, mbajti konferencën për media ku shpalosi të gjeturat e fundit mbi sektorin e efiçiencës së energjisë.

Kjo konferencë shpalosi rezultatet e arritura të projektit, si dhe 6 punimet e dala nga puna hulumtuese disa mujore. Punimet e prezantuara gjatë konferencës do të publikohen sot gjatë ditës në uebfaqen e INDEP-it (www.indep.info), të cilat do të jenë të qasshme për të gjithë palët e interesuara.