Ndotja e ajrit rrit shkallën e vdekshmërisë nga COVID-19 për 15%

Vendet e Ballkanit Perëndimor janë prekur rëndë nga ndotja e ajrit, nga të gjitha burimet. Sistemet e kujdesit shëndetësor në rajon nuk janë shumë të zhvilluara.

Për një të ardhme më të shëndetshme dhe ajër më të pastër, ne duhet të fokusohemi në zbatimin e agjendës së gjelbër të nënshkruar nga qeveritë tona.

Ne duam të marrim frymë!

Për më shumë klikoni në vegëzën për ta shikuar videon mëposhtë:

https://fb.watch/boD2XuXMJh/

Largohen mbi 100 deponi ilegale pa garanci se nuk mbushen sërish bërllok

Me bagera e kamionë, u larguan 45 mijë metra kub mbeturina.

Deponia, e cila është krijuar për vite me radhë në fshatin Bërnicë, po largohet nga Komuna e Prishtinës pak para se të përfundojë mandati i qeverisjes së Shpend Ahmetit.

Sipas Drejtorisë për Shërbime Publike, gjatë dy vjetëve të fundit janë hequr 140 deponi ilegale nga kryeqyteti, 20 nga to të mëdha si rasti i këtij të fundit.

“Në vitin 2019, sipas raportit Agjencisë për Menaxhimin e Mjedisit të Kosovës kanë qenë të identifikuara 146 deponi ilegale në Prishtinë. Në vitin 2021 ai numër ka rënë në 6. Ne vazhdimisht kemi larguar deponi. Kemi pasur diku rreth 20 deponi të mëdha njëra ndër to është edhe kjo që po e largojmë në fshatin Bërnicë. Kjo deponi ka pasur mbi 45 mijë metër kub mbeturina të cilën jemi duke e larguar”, ka thënë Medina Braha, drejtoreshë e Shërbimeve Publike në Prishtinë.

Megjithëse Braha thotë se kanë mbetur vetëm edhe 6 deponi, drejtoria nuk po mund të ndalë rikrijimin e tyre.

“Deponi të përmasave të tilla edhe në zonën industriale, në fshatin Lebanë, në Hajvali, kemi rënë në 6, por tani kemi edhe disa të vogla të cilat rikrijohen për shkak se është e pamundur në secilën pjesë t’i rrethojmë në ato hapësira. Disa vende i kemi rrethuar”, ka shtuar ajo.

Ajo ka potencuar se një herë në dy muaj bën grumbullimin e mbeturinave të vëllimshme në çdo lagje në mënyrë që të mos krijohen deponi ilegale.

Qytetarët thonë se përgjegjësi të madhe kanë vetë ata, porse institucionet duhet të bëjnë më shumë që t’u krijojnë më shumë kontejnerë.

Megjithatë, për dënime të qytetarëve që hedhin mbeturina në vend jo të duhur është Drejtoria e Inspektoratit, e cila nuk ka dhënë përgjigje nëse kanë shqiptuar dënime për qytetarët.

Largohen mbi 100 deponi ilegale

Me bagera e kamionë, u larguan 45 mijë metra kub mbeturina.

Deponia, e cila është krijuar për vite me radhë në fshatin Bërnicë, po largohet nga Komuna e Prishtinës pak para se të përfundojë mandati i qeverisjes së Shpend Ahmetit.

Sipas Drejtorisë për Shërbime Publike, gjatë dy vjetëve të fundit janë hequr 140 deponi ilegale nga kryeqyteti, 20 nga to të mëdha si rasti i këtij të fundit.

“Në vitin 2019, sipas raportit Agjencisë për Menaxhimin e Mjedisit të Kosovës kanë qenë të identifikuara 146 deponi ilegale në Prishtinë. Në vitin 2021 ai numër ka rënë në 6. Ne vazhdimisht kemi larguar deponi. Kemi pasur diku rreth 20 deponi të mëdha njëra ndër to është edhe kjo që po e largojmë në fshatin Bërnicë. Kjo deponi ka pasur mbi 45 mijë metër kub mbeturina të cilën jemi duke e larguar”, ka thwnw Medina Braha, drejtoreshë e Shërbimeve Publike në Prishtinë.

Megjithëse Braha thotë se kanë mbetur vetëm edhe 6 deponi, drejtoria nuk po mund të ndalë rikrijimin e tyre.

“Deponi të përmasave të tilla edhe në zonën industriale, në fshatin Lebanë, në Hajvali,. Kemi rënë në 6, por tani kemi edhe disa të vogla të cilat rikrijohen për shkak se është e pamundur në secilën pjesë t’i rrethojmë në ato hapësira. Disa vende i kemi rrethuar”, ka shtuar ajo.

Ajo ka potencuar se një herë në dy muaj bën grumbullimin e mbeturinave të vëllimshme në çdo lagje në mënyrë që të mos krijohen deponi ilegale.

Qytetarët thonë se përgjegjësi të madhe kanë vetë ata, porse institucionet duhet të bëjnë më shumë që t’u krijojnë më shumë kontejnerë.

Megjithatë, për dënime të qytetarëve që hedhin mbeturina në vend jo të duhur është Drejtoria e Inspektoratit, e cila nuk ka dhënë përgjigje nëse kanë shqiptuar dënime për qytetarët.

Klikoni këtu për ta shikuar video materialin.

Mbrojtja e mjedisit duhet të jetë qëllimi i gjithë shoqërisë, që të kemi shëndet të mirë

Është e rëndësishme që në vazhdimësi të ketë aktivitete edukuese, në veçanti për gjeneratat e reja. Organizata SDK, në kuadër të projektit “Aktivizmi qytetarë dhe institucional në përmirësimin e gjendjes për mjedis të shëndetshëm”, ka prodhuar një vido-animacion që ka për qëllim të përçoj mesazhin tek gjeneratat e reja, për rëndësinë e ruajtjes nga ndotja të ujit të pijshëm.

Ky aktivitet mbështet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit.

KlIko këtu për animacionin.

Ngufatja | Kosova e parë nga lartë (video)

Në tokë, në ajër, në mal, në fshat apo në qytet, Kosova po ballafaqohet me ndotje të madhe, të bërë nga qytetarët e saj. Për dy muaj, Radio Evropa e Lirë ka filmuar disa lokacione në gjithë vendin, ku shihet shkatërrimi i natyrës. Hedhja e mbeturinave në rrugë, djegia e maleve, ndotja nga tymtarët e KEK-ut, lumenjtë e shndërruar në kanalizime, dhe rreziku nga materiale tjera toksike, tashmë janë përditshmëri në Kosovë. Njerëzit kanë filluar të jetojnë me to.

Kliko këtu.

Peja grumbullon mbeturinat e tekstilit, për përdorim të sërishëm

Meqenëse shumica e tyre janë rroba që mund të ripërdoren, riciklohen dhe ridizajnohen, organizatës mjedisore “Let’s Do It Peja”, i kiëjë grue tyre për atë qëllim.

Dhe kjo ide është jetësuar nëpërmjet një projekti të financuar nga Bashkimi Evropian dhe Komuna e Pejës, e cila e ka dhënë një pjesë simbolike.

Në kuadër të kësaj, në qendër të Pejës u vendos një kuti grumbullimi tre muaj më parë.

Urim Xharavina, drejtor i organizatës, tregon se vetëdija për mos-hedhjen e mbeturinave të tekstilit ka nisur të rritet.

“Qytetarët pa ndërprerë kanë vendosë rroba këtu, por dhe njëkohësisht edhe na dërgojnë mesazhe nëpërmjet mediave sociale dhe nëpërmjet telefonit na informojnë që ekipi i jonë shkon në shtëpi dhe i grumbullon”, ka thënë ai.

Mbeturinat e grumbulluara të tekstilit pastaj dërgohen për pastrim, riparohen dhe ridizajnohen.

Një pjesë e rrobave të padëmtuara nxirren edhe për shitje për një çmim simbolik si rroba të dorës së dytë, në dyqanin e hapur në kuadër të këtij projekti. Një pjesë tjetër e tyre ndërkaq, u dhurohet familjeve skamnore.

Ndërkohë, një sasi tjetër e mbeturinave të tekstilit dërgohet në shkollën e arteve, “Odhise Paskali” në Pejë. Përfshirja edhe e nxënësve të kësaj shkolle konsiderohet e rëndësishme për aftësimin e tyre praktik në kuadër të procesit mësimor.

“Është shumë e rëndësishme për nxënësit e shkollës tonë për shkak se ata në kohën e rregullt të mësimit mësojnë anën teorike, normalisht edhe praktikën, mirëpo, ekstra orë mbajnë edhe në lëndë praktike ku ata kanë mundësi me pa praktikisht qepjen, prerjen dhe formësimin e tekstilit në përgjithësi”, ka deklaruar Kastriot Blakaj, koordinator i praktikave profesionale në shkollën e artit.

Riciklimi i mbeturinave të tekstilit konsiderohet i rëndësishëm, pasi sipas një studimi të një fondacioni ndërkombëtar, është konstatuar se në botë çdo sekondë një kamion tekstil përfundon në mbeturina.

 

EC me thirrje për shtim të gjelbërimit në hapësira publike urbane

EC Ma Ndryshe ka realizuar një performancë, për të adresuar si shqetësim mungesën e gjelbërimit në hapësira publike. Kjo performancë është realizuar në Komunën e Prizrenit, në Komunën e Prishtinës, në Komunën e Pejës, në Komunën e Gjakovës, në Komunën e Ferizajit, në Komunën e Gjilanit, si dhe në Komunën e Mitrovicës në bashkëpunim me OJQ “7 Arte”.
Nga hulumtimi “Cilësia e ajrit në Prizren” që EC ka realizuar me qytetarët e Prizrenit në vitin e kaluar, del se rreth 44% e të anketuarve mendojnë se nuk po mbillen mjaftueshëm pemë në qytetin e tyre. Ky problem esencial është parë të jetë i pranishëm edhe në shumë komuna të tjera, prandaj dhe përmes këtij reagimi publik kërkohet gjetja e zgjidhjes adekuate për këtë çështje.
Në disa rrugë të përzgjedhura të komunave të lartëcekura ku është vlerësuar se ka mungesë të theksuar të gjelbërimit, janë improvizuar artistikisht disa pemë të cilat janë vendosur në beton duke shenjëzuar hapësirën ku ato do të mund të ishin të mbjellura.
Duke i ditur përfitimet e mëdha që sjellin sipërfaqet e gjelbëruara brenda zonave urbane, EC ka ndërmarrë iniciativën që ta realizojë një performancë të tillë, me qëllim që vëmendja e udhëheqësisë lokale të përqëndrohet në shtimin e gjelbërimit brenda qyteteve të Kosovës.
Hapësirat e betonizuara me mungesë gjelbërimi po shndërrohen në një problem tejet të madh sidomos gjatë këtyre ditëve me temperatura të larta. Me mungesë të gjelbërimit dhe me sipërfaqe të panumërta të betonizuara brenda qyteteve tona po krijohen “Ishujt e nxehtësisë urbane” të cilat në kombinim me makinat e ngrisin temperaturën e përgjithshme me +5°C (https://time.com/5655074/concrete-urban-heat).
E në anën tjetër pemët dukshëm e ulin temperaturën e përgjithshme përmes krijimit të hijeve dhe përmes një procesi të njohur si ‘transpirimi ftohës’ ku pemët lëshojnë ujë në atmosferë nga gjethet e tyre duke reduktuar temperaturën e pikut të verës me 1-5 °C. (www.epa.gov/ Using Trees and Vegetation to Reduce Heat Islands).
Përdorimi i pemëve dhe vegjetacionit në mjedisin urban, me mirëmbajtjen adekuate sjellë përfitime përtej uljes së nxehtësisë brenda zonave urbane. Pemët përreth ndërtesave ndikojnë në krijimin e hijeve dhe kërkesën për kondicionim të ajrit dhe shpenzim të energjisë; përmirësojnë cilësinë e ajrit dhe ulin emetimet e gazrave serrë; ulin rrezikun e përmbytjeve; përmirësojnë cilësinë e jetës si dhe sigurojnë vlerat estetike, krijojnë habitat për shumë lloje dhe zvogëlojnë zhurmën.
Pemët gjithashtu kanë një rol thelbësor në evitimin e ndryshimeve klimatike. Mbjellja dhe mbrojtja e zonave të gjelbra urbane do të maksimizojë thithjen e dioksidit të karbonit, i cili është shkaktar kryesor i ndryshimeve klimatike.
Mbjellja e pemëve poashtu është një nga zgjidhjet më të lira për të trajtuar këtë çështje andaj edhe kjo duhet të jetë një arsye shtesë pse qeveria qendrore dhe ato lokale duhet të përqëndrohen në shtimin e sipërfaqeve të gjelbra në zonat urbane të Kosovës, bashkë me mirëmbajtjen e duhur të tyre.
Kjo performancë është realizuar nga EC Ma Ndryshe, mbështetur nga programi i Fondacionit Kosovar për Shoqëri Civile (KCSF) ‘EJA Kosovë’, bashkëfinancuar nga Agjencia Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC) dhe Agjencia Suedeze për Zhvillim dhe Bashkëpunim Ndërkombëtar (Sida). Përmbajtja dhe qëndrimet e paraqitura këtu nuk përfaqësojnë qëndrimin zyrtar të donatorëve.