Zhbllokimi i mundësive të reja për brezat e ardhshëm

Në përputhje me Marrëveshjen e Gjelbër Evropiane, Axhenda e Gjelbër për Ballkanin Perëndimor është këtu për të promovuar një kulturë të qëndrueshmërisë.

Të jetosh në një mjedis më të shëndetshëm do të thotë kushte më të sigurta për të gjithë dhe një ekonomi shumë më e begatë.

Zbuloni se çfarë po bën BE për ju:

The deadline for applications for the green ideas national competition in Kosovo is EXTENDED!

Aspiring green entrepreneurs in Kosovo still have the chance to apply until the 7th of May, while deadlines for applicants in #Albania and #Montenegro close on Friday this week. Hurry up and apply!

Information for each country:
🇦🇱 Albania: https://bit.ly/3cTlCuM – 𝐷𝑒𝑎𝑑𝑙𝑖𝑛𝑒 (April 30, 2021)
🇲🇪 Montenegro: https://bit.ly/3sUdHTe – 𝐷𝑒𝑎𝑑𝑙𝑖𝑛𝑒 (April 30, 2021)
🇽🇰 Kosovo: https://bit.ly/3djJLJY – 𝐷𝑒𝑎𝑑𝑙𝑖𝑛𝑒 (May 7, 2021)
🇲🇰 North Macedonia: https://bit.ly/3ul2Odu – 𝐷𝑒𝑎𝑑𝑙𝑖𝑛𝑒 (May 12, 2021)
🇧🇦 Bosnia & Herzegovina: https://bit.ly/3szrSgr – 𝐷𝑒𝑎𝑑𝑙𝑖𝑛𝑒 (May 23, 2021)
🇷🇸 Serbia: CLOSED 𝐷𝑒𝑎𝑑𝑙𝑖𝑛𝑒 (March 31, 2021)
🇬🇷 Greece: CLOSED 𝐷𝑒𝑎𝑑𝑙𝑖𝑛𝑒 (April 19, 2021)

Winning ideas from the national competitions will participate in the #Balkan level competition, where five ideas from the region will receive cash prizes: three $10,000 and two $5,000, depending on the category they’re competing in.

Staytuned for other upcoming developments on the competitions!

The program is made possible through the support of Rockefeller Brothers Fund and recently by ERASMUS +.

Ftesë për trajnimin e femrave për punë në ekonominë e gjelbërt përmes “Green jobs”

Ky pytësor është pjesë e projektit “Mundësi të punësimit të femrave të komuniteteve në sektorin e ekonomisë së gjelbërt” i financuar nga Zyra e Kryeministrit/Zyra për Çështje të Komuniteteve dhe Implementuar nga “Eco-Z” për të promovuar punësimin e femrave në biznese mjedis dashëse.
Qëllimi kryesor i projektit është krijimi i mundësive lehtësuese për punësimin e femrave në bizneset egzistuese të cilat janë të fokusuara në ofrimin e shërbimeve dhe produkteve që kategorizohen si biznese të gjelbërta, përmes vendeve të punës të ashtuquajtura “Green Jobs”.

Modulet e trajnimit përfshijnë:

-Të njihemi me konceptin ekonomi e gjelbërt dhe “green jobs”;
-Metodat efektive të aplikimit për punë;
-Përgatitja profesionale për punë;
-Hartimi i një plani të veprimit;
-Alternativat në ekonominë e gjelbërt vendore;
-Mundësitë aplikuese në bizneset e gjelbërta ndërkombëtare;

*Këto të dhëna do të ruhen vetëm për përdorim të brendshëm.
**Vërejtje: Trajnimet do të organizohen sipas vendimeve të Ministrisë së Shëndetësisë dhe rekomandimeve të IKSHP kundër përhapjes së COVID-19
Për informata shtesë na kontaktoni : yecozone@gmail.com
Mundë të aplikoni deri me 11.11.2020
Përparësi kan të rejat e vendeve rurale të moshës 18-25 vjet.

Call for application for trainer

CALL FOR APPLICATION FOR TRAINER

INTRODUCTION

PACT is seeking to engage one trainer/facilitator to conduct 3 (three) training/workshops (two days each) on: Project Cycle Management PCM.

Training/workshops are planned to be conducted for civil society organizations and activists working on environmental and sustainable development issues in Kosovo.

Capacity building activities are designed to have a practical and hands on approach towards local organizations reaching for further and relevant information related to 1. project management, including writting project proposals, understanding Logical Framework Approach and producing Project Reports.

BACKGROUND

The human rights project HumanRightivism is supported by Swedish International Development Cooperation Agency (Sida). The overall goal is to create and sustain critical mass and educational approach proposed for each of the target audiences of core interest to HUMAN RIGHTIVISM program. The program seeks to bring together highly crucial CSO partners all over three components, to further evolve the Human Rights areas that have been lacking capacities or neglected by relevant stakeholders, and that are natural, genuine, and common group interest based.

Under the umbrellla of HumanRightivism project, through the project Sidestep 2020-2023, PACT aims at increasing CSO’s skills in addressing environmental issues through increasing capacities on project management, advocacy, lobbying, watchdogging, and participation in government decision making processes with the focus on sustainable impact in society at large.

ROLES AND RESPONSIBILITIES

 • Coordinate with Capacity Building and Networking Officer on planned training/workshop accordingly as planned;
 • Conducting interactive/engaging training approach for better knowledge transfer;
 • Based on the assessment, drafting the methodology and training/workshop schedule and submission to PACT for approval;
 • Finalizing the methodology and training/workshop schedule;
 • Based on the adopted methodology and training/workshop schedule, conducting the training/workshop;
 • Conduct the exercises and presentations following with the discussions with the participants;
 • Report on the conducted trainings/workshops.

TRAINER DELIVERABLES

 • Work plan for developing the training/workshops, including proposed methodologies;
 • Three (3) days after signing of the contract the trainer shall provide the plan for implementing trainings/workshops that will articulate the overall requirements of the ToR including proposed methodology, agenda with clear timelines, and training material.
 • Successful facilitation of the 2 (two days) trainings/workshops.
 • Technical advice and support to participants during the training/workshop
 • Final report on the implementation of the tasks after finishing the training/workshops based on evaluation forms received from participants;

COMPETENCIES AND SKILL REQUIREMENTS

 • Minimum university degree in Management, Environmental and Social Science or other relevant field;
 • Extensive experience (at least 5 years) experience in completing trainings/workshops for organizations;
 • Extensive knowledge of civil society sector in Kosovo;   
 • Extensive experience on Capacity Building;
 • Experience in delivering trainings/workshops on Project Cycle Management, Project Management and/or Project Development through latest methodologies and practices;
 • Demonstrated high level of professionalism and an ability to work independently and in high pressure situations under tight deadlines;
 • Excellent inter-personal communication skills including experience of facilitation of trainings/workshops and presentation;
 • Proven and demonstrated broad knowledge of and ability to utilize principles, methods, techniques and systems of project management;
 • Excellent communication and written skills in English, Albanian and Serbian would be an asset;

DURATION AND TIMEFRAME

Training/workshops are expected to be conducted during the implementation period of the SideStep project 2020-2023. The upcoming trainings will be conducted in coordination with the Capacity Building and Networking Officer based on PACT scheduled workplan. Capacity building activities are expected to be completed within 2 working days for each training/workshops, after which the training report is expected to be sent no later than a week after the training/workshop is completed.

 1. The first raining/workshop on PCM – Project Cycle Management is expected to be delivered on 16-17th of October 2020.

APPLICATION PROCEDURE

The interested candidates may submit all the below stated documentation via e-mail in this address:

E-mail: info@pactks.org

Applicant should submit following documents:

 • Updated Curriculum Vitae
 • Letter of Interest
 • Methodology of the Training

Deadline for application is: October 09, 2020