Shkolla Verore për ekonominë me karbon të ulët

Asociacioni Kosovar për Energji të Ripërtëritshme dhe Efiçiencë të Energjisë (AKEREE), në mbështetje nga Qeveria e Gjermanisë –përmes GIZ Kosova, organizon për herë të shtatë radhazi Shkollën Verore për ekonominë me karbon të ulët. Dita e pare e kësaj eventi është mbajtur sot, datë 02.10.2023, në Hotel “Magra Austria”-Bogë, Pejë. Në hapjen e këtij eventi… Continue reading Shkolla Verore për ekonominë me karbon të ulët

UNDP në Kosovë me këshilla për përmirësimin e cilësisë së ajrit në Prishtinë

Këto ide janë parafyturuar për qytetin e Prishtinës, mirëpo aplikimi i tyre është i mundshëm në çdo qytet dhe publike. Ky sygjerim vendosjen e bimëve në fasadat e ndërtesave me qëllim të shtimit të hapsirave të gjelbra si dhe kursimit të energjisë. Këto hapësira të gjelbra përveç që prodhojn oksigjen dhe pastrojnë ajrin kontribojnë dhe… Continue reading UNDP në Kosovë me këshilla për përmirësimin e cilësisë së ajrit në Prishtinë

“NaturKosovo” në kuadër të shtigjeve të ecjes “Via Dinarica”

Projektit “NaturKosovo”, ndihmon në zhvillimin dhe promovimin e shtigjeve të ecjes “Via Dinarica” në territorin e Parkut Kombëtar “Bjeshkët e Nemuna”. Projekti për shtigjet e ecjes “Via Dinarica”, do të ndikojë në zhvillimin e sektorit të turizmit përgjatë shtrirjes së shtegur në territorin e Parkut Kombëtar “Bjeshkët e Nemuna”, në tri komunat Pejë, Deçan dhe… Continue reading “NaturKosovo” në kuadër të shtigjeve të ecjes “Via Dinarica”

KFOS lanson “Panelet diellore në shkolla” sot në Prishtinë

Të premten me 7 prill u lansua projekti “Panelet diellore në shkolla në Ballkanin Perëndimor” në dy shkollat e ulëta të mesme “Qamil Batalli” dhe “Iliria” në Prishtinë. Mbështetur nga Fondacioni i Kosovës për Shoqëri të Hapur, dhe realizuar në bashkëpunim me Komunën e Prishtinës dhe Jaha Solar, ky projekt synon të promovojë tranzicionin energjetik… Continue reading KFOS lanson “Panelet diellore në shkolla” sot në Prishtinë

Instalimi i Paneleve solare në Kosovë, trend në rritje të vazhdueshme

Viti i kaluar ka shënuar një rritje të madhe të numrit të kërkesat për instalimin e paneleve solare në çati. Rritja e vetdijësimit ndaj ndikimeve mjedisore, nevoja për përmisim të efiçiencës si dhe ndërprerjet e energjisë të shkaktuar nga mungesa e furnizimit gjatë vitit 2021 dhe 2022 kanë treguar një rritje të dukshme të instalimit… Continue reading Instalimi i Paneleve solare në Kosovë, trend në rritje të vazhdueshme

Dërgoni foto të deponive ilegale të mbeturinave

Deponitë ilegale të mbeturinave janë një nga shumë problemet aktuale mjedisore me të cilat vazhdojmë të ballafaqohemi. Let’s Do It – Ta Pastrojmë Kosovën ju fton të dërgoni fotografi të deponive të mbeturinave në rrjetin social në Facebook përmes Messenger-it ose email adresës info@tapastrojmekosoven.org Nëse keni foto të zonave të ndotura, ndani ato së bashku… Continue reading Dërgoni foto të deponive ilegale të mbeturinave

Përmirësimi i cilësisësë ajrit përmes energjisë efiqiente

Aji i pastër dhe qëndrueshmëria mjedisore janë parakusht për një jetë më të mirë për të gjithë njerëzit. Ky video material tregon për përkrahjen e BE-së në Kosovë, përmes zbatimit të energjisë efiçiente në shkolla dhe në spitale në Kosovë siç janë shfrytëzimi i avullit në vend të naftës, fasadimeve dhe izolimeve përcjellëse të këtyre… Continue reading Përmirësimi i cilësisësë ajrit përmes energjisë efiqiente

Në sheshin e Pejës vendoset monitori elektronik për matjen e cilësisë së ajrit

Cilësia e ajrit në Pejë të hënën ishte i dobët. Kështu tregonte monitori elektronik për matjen e cilësisë së ajrit në kohë reale, i vendosur në sheshin e qytetit nga organizata mjedisore e Pejës “Let’s Do It Peja”. Ky matës tregon parametrat e në kohë reale të nivelit të monoksidit të karbonit, dyoksidit të sulfurit,… Continue reading Në sheshin e Pejës vendoset monitori elektronik për matjen e cilësisë së ajrit

Kapaciteti i instaluar i energjisë solare në Kosovë në fund të vitit 2020 ishte 20.9 megavat

Sipas raportit të fundit ‘Sigura e Furnizimit me Energji Elektrike në Kosovë: Vlerësimi i gjeneruesve fotovoltaik në Kosovë’ të përgatitur nga DT Global për USAID në Kosovë, kapaciteti total i instaluar i energjisë solare fotovoltaike në fund të vitit 2020 është 20.9 megavat. Kur konvertohet në energji, ky kapacitet përfaqëson një pjesë modeste prej 0.04%… Continue reading Kapaciteti i instaluar i energjisë solare në Kosovë në fund të vitit 2020 ishte 20.9 megavat

Aplikacioni i parë zyrtar për matje dhe parashikim të cilësisë së ajrit

Shkarko ‘Air Quality in Kosovo’, aplikacioni i parë zyrtar për matje dhe parashikim të cilësisë së ajrit.Zgjedh në hartë lokacionin tënd dhe merr informata në kohë reale për cilësinë e ajrit në vendin ku jeton.