Niveli i thatësisë/lagështisë në Kosovë për vitin hidrologjik tetor 2019 – shtator 2020

Me qёllim tё informimit tё publikut, kompanive regjionale te ujesjellësit dhe politikbёrёsve, pёr nivelin e thatёsisё/lagështisё nё Kosovё, nё mёnyrё qё tё arrihet menaxhim mё i mirё i resurseve ujore dhe zhvillim tё qёndrueshёm ekonomik, IHMK pёmes sektorit tё hidrologjisë, në vazhdimësi bënë vlerësimin e nivelit të thatësisë/lagështisë në Kosovë bazuar në indeksin e standardizimit… Continue reading Niveli i thatësisë/lagështisë në Kosovë për vitin hidrologjik tetor 2019 – shtator 2020

Treguesit e zonave te mbrojtura

Gjatë periudhës 2000-2018 nën mbrojtje ligjore janë marrë mbi 100 zona të natyrës dhe janë propozuar për mbrojtje shumë të tjera. Në mesin e zonave të mbrojtura duhet veçuar: Parku Kombëtar “Bjeshkët e Nemuna”(2013) dhe Ligatina e Hencit – Radevës, ndërsa qe shumicën tjetër e përbëjnë monumentet e natyrës me karakter botanik, hidrologjik, gjeomorfologjik, etj.… Continue reading Treguesit e zonave te mbrojtura

Graph about emissions of air pollutants throughout 1990-2017, PEN

These graphs are recorded in so-called emission inventories for air pollutants and form the official data for international policies on transboundary air pollution. This graph highlights the emission levels of the following most important air pollutants in the European Union (EU): sulphur oxides (SOx), nitrogen oxides (NOx), ammonia (NH3), non-methane volatile organic compounds (NMVOC) and… Continue reading Graph about emissions of air pollutants throughout 1990-2017, PEN

Grafikoni për emetimet e ndotësve të ajrit përgjatë viteve 1990-2017, PEN

Këta regjistrohen në të ashtuquajturat inventarë të emisioneve për ndotësit e ajrit dhe formojnë të dhënat zyrtare për politikat ndërkombëtare për ndotjen ndërkufitare të ajrit. Ky graf thekson nivelet e emetimit të ndotësve më të rëndësishëm të ajrit në Bashkimin Evropian (BE): oksidet e squfurit (SOx), oksidet e azotit (NOx), amoniakun (NH3), përbërjet organike të… Continue reading Grafikoni për emetimet e ndotësve të ajrit përgjatë viteve 1990-2017, PEN

Taksa ekologjike që kurrë nuk kontribuoi për mjedisin

Raporti i Komisionit Europian deklaron se edhe këtë vit autoritetet e Kosovës kanë dështuar të miratojnë dhe zbatojnë masa për të përmirësuar cilësinë e ajrit duke ardhur në përfundimin që ky dështim përbën një kërcënim të madh për shëndetin e popullatës. Edhe pse Kosova ka nevojë të madhe për investime ekologjike meqenëse sot ballafaqohet me… Continue reading Taksa ekologjike që kurrë nuk kontribuoi për mjedisin

INDEP Mbajti Virtualisht Tryezën “Marrëveshja e Gjelbër për Ballkanin dhe Plani Kombëtar për Energji dhe Klimë”

Instituti për Politika Zhvillimore (INDEP), ka mbajtur sot, më datë 18 nëntor 2020, tryezën “Marrëveshja e Gjelbër për Ballkanin dhe Plani Kombëtar për Energji dhe Klimë”, nën moderimin e Dardan Abazi, Hulumtues i Lartë dhe Drejtor i Programit në INDEP dhe me panelistët Luan Morina, Udhëheqës i Departamentit të Energjisë në MEA dhe Fisnik Osmanin,… Continue reading INDEP Mbajti Virtualisht Tryezën “Marrëveshja e Gjelbër për Ballkanin dhe Plani Kombëtar për Energji dhe Klimë”

Njerëzit që jetojnë në zona me nivele më të larta të ndotjes së ajrit kanë 11 për qind më shumë të ngjarë të vdesin nëse infektohen nga Covid-19, paralajmëron studimi

Njerëzit të cilët jetojnë në një zonë me ndotje të lartë të ajrit kanë më shumë të ngjarë të vdesin pasi të kontraktojnë koronavirusin, ka zbuluar një studim. Ky lajm vjen nga studiuesit në Universitetin e Harvardit dhe ka implikime për protokollet e shëndetit publik në të gjithë botën. Ai u përqendrua në grimca të… Continue reading Njerëzit që jetojnë në zona me nivele më të larta të ndotjes së ajrit kanë 11 për qind më shumë të ngjarë të vdesin nëse infektohen nga Covid-19, paralajmëron studimi

Biodiversiteti i kërcënuar në një të pestën e vendeve të botës

Burimet natyrore të tilla si ushqimi, uji i pijshëm dhe ajri dhe mbrojtja nga përmbytja tashmë janë dëmtuar ndjeshëm nga aktiviteti njerëzor Deri një e pesta e vendeve të botës janë të kërcënuara nga shembja e ekosistemeve për shkak të shkatërrimit të jetës së egër dhe habitateve të botës së egër, sipas një analize nga… Continue reading Biodiversiteti i kërcënuar në një të pestën e vendeve të botës