Одакле нам долази?

Насупрот веровању, Lorem Ipsum није насумично изабран и сложен текст. Његови корени потичу у делу класичне Латинске књижевности од 45. године пре нове ере, што га чини старим преко 2000 година. Richard McClintock, професор латинског на Hampden-Sydney колеџу у Вирџинији, је потражио дефиницију помало чудне речи “consectetur” из Lorem Ipsum пасуса и анализирајући делове речи у класичној књижевности отркио аутентичан извор. Lorem Ipsum долази из поглавља 1.10.32 и 1.10.33 књиге “de Finibus Bonorum et Malorum” (Екстреми Бога и Зла) коју је написао Cicerо 45. године пре нове ере. Књига говори о теорији етике, која је била врло популарна током Ренесансе. Прва реченица Lorem Ipsum модела “Lorem ipsum dolor sit amet..”, долази из реченице у поглављу 1.10.32.

Стандардни део Lorem Ipsum је од 1500. године је репродукован по жељи. Поглавља 1.10.32 и 1.10.33 књиге “de Finibus Bonorum et Malorum” коју је написао Cicerо су такође репродукована али у оригиналном формату заједно са енглеским преводом од H. Rackham из 1914. године.

CALL FOR APPLICATION FOR TRAINER

INTRODUCTION

PACT is seeking to engage one trainer/facilitator to conduct 3 (three) training/workshops (two days each) on: Project Cycle Management PCM.

Training/workshops are planned to be conducted for civil society organizations and activists working on environmental and sustainable development issues in Kosovo.

Capacity building activities are designed to have a practical and hands on approach towards local organizations reaching for further and relevant information related to 1. project management, including writting project proposals, understanding Logical Framework Approach and producing Project Reports.

BACKGROUND

The human rights project HumanRightivism is supported by Swedish International Development Cooperation Agency (Sida). The overall goal is to create and sustain critical mass and educational approach proposed for each of the target audiences of core interest to HUMAN RIGHTIVISM program. The program seeks to bring together highly crucial CSO partners all over three components, to further evolve the Human Rights areas that have been lacking capacities or neglected by relevant stakeholders, and that are natural, genuine, and common group interest based.

Under the umbrellla of HumanRightivism project, through the project Sidestep 2020-2023, PACT aims at increasing CSO’s skills in addressing environmental issues through increasing capacities on project management, advocacy, lobbying, watchdogging, and participation in government decision making processes with the focus on sustainable impact in society at large.

ROLES AND RESPONSIBILITIES

 • Coordinate with Capacity Building and Networking Officer on planned training/workshop accordingly as planned;
 • Conducting interactive/engaging training approach for better knowledge transfer;
 • Based on the assessment, drafting the methodology and training/workshop schedule and submission to PACT for approval;
 • Finalizing the methodology and training/workshop schedule;
 • Based on the adopted methodology and training/workshop schedule, conducting the training/workshop;
 • Conduct the exercises and presentations following with the discussions with the participants;
 • Report on the conducted trainings/workshops.

TRAINER DELIVERABLES

 • Work plan for developing the training/workshops, including proposed methodologies;
 • Three (3) days after signing of the contract the trainer shall provide the plan for implementing trainings/workshops that will articulate the overall requirements of the ToR including proposed methodology, agenda with clear timelines, and training material.
 • Successful facilitation of the 2 (two days) trainings/workshops.
 • Technical advice and support to participants during the training/workshop
 • Final report on the implementation of the tasks after finishing the training/workshops based on evaluation forms received from participants;

COMPETENCIES AND SKILL REQUIREMENTS

 • Minimum university degree in Management, Environmental and Social Science or other relevant field;
 • Extensive experience (at least 5 years) experience in completing trainings/workshops for organizations;
 • Extensive knowledge of civil society sector in Kosovo;   
 • Extensive experience on Capacity Building;
 • Experience in delivering trainings/workshops on Project Cycle Management, Project Management and/or Project Development through latest methodologies and practices;
 • Demonstrated high level of professionalism and an ability to work independently and in high pressure situations under tight deadlines;
 • Excellent inter-personal communication skills including experience of facilitation of trainings/workshops and presentation;
 • Proven and demonstrated broad knowledge of and ability to utilize principles, methods, techniques and systems of project management;
 • Excellent communication and written skills in English, Albanian and Serbian would be an asset;

DURATION AND TIMEFRAME

Training/workshops are expected to be conducted during the implementation period of the SideStep project 2020-2023. The upcoming trainings will be conducted in coordination with the Capacity Building and Networking Officer based on PACT scheduled workplan. Capacity building activities are expected to be completed within 2 working days for each training/workshops, after which the training report is expected to be sent no later than a week after the training/workshop is completed.

 1. The first raining/workshop on PCM – Project Cycle Management is expected to be delivered on 16-17th of October 2020.

APPLICATION PROCEDURE

The interested candidates may submit all the below stated documentation via e-mail in this address:

E-mail: info@pactks.org

Applicant should submit following documents:

 • Updated Curriculum Vitae
 • Letter of Interest
 • Methodology of the Training

Deadline for application is: October 09, 2020

Vegëza

Një fond për mbrojtjen e mjedisit

Shkruan: Ferat ShalaQë nga koha e krijimit te institucioneve të para të Republikës së Kosovës, në emër të mbrojtjes së mjedisit janë vendosur taksa, tarifa dhe gjoba të formave të ndryshme. Madje taksat dhe gjobat e tilla janë vendosur duke u bazuar në parimin “ndotësi paguan”, parimin “shfrytëzuesi paguan“, parimin e “rregullimit te dëmit mjedisor në burim” apo edhe në atë për “mbulimin e shpenzimeve për dëmin mjedisor”.Nëse i hedhim një sy listës së taksave dhe gjobave që paguhen nga bizneset dhe qytetarët e Kosovës do të shohim se mes tjerash kemi:• Taksë ekologjike për automjetet e regjistruara në Kosovë.• Taksa për shfrytëzimin e resurseve natyrore që paguhen nga kompanitë qe shfrytëzojnë ujin, apo edhe kompanitë që shfrytëzojnë resurset minerare;• Taksa dhe pagesa me rastin e licencimit dhe marrjes së lejeve mjedisore nga kompanitë qe vlerësohet paraprakisht që kanë ndikime mjedisore;• Taksa për importin e produkteve të ndryshme që mundë të kenë ndikime në mjedis sikurse janë ato për import të qeseve plastike, për substancat ozonholluese dhe produkteve të ngjashme të dëmshme për mjedisin;• Taksa për hyrje me automjete në zonat e veçanta natyrore sikurse është qendra e Brezovicës;• Gjoba dhe kundërvajtje me rastin e tejkalimeve të kushteve të lejes apo edhe dëmit të shkaktuar në mjedis;• Gjoba për hedhje apo djegie të mbeturinave;• Gjoba dhe kundërvajtje për prerje ilegale të pyjeve;• Detyrime për kthimin e mjedisit ne gjendjen paraprake pas shfrytëzimit;• …dhe disa lloje tjera të taksave dhe gjobave që mblidhen në emër të mbrojtjes së mjedisit.
Pra bëhet fjalë për një buxhet vjetor që kap shifra dhjetëra milionëshe.Gjithçka do të ishte në rregull sikur këto mjete që mblidhen në emër të mjedisit të grumbulloheshin në një fond të veçantë dhe ti ktheheshin mjedisit në formën e granteve, projekteve apo subvencioneve.
Por kjo aktualisht nuk po ndodhë. Mjetet e tilla derdhen direkt në buxhetin e shtetit të Kosovës pa ndonjë destinim specifik për mbrojtje të mjedisit.
Ka shumë arsye që na obligojnë ta bëjmë një fond të veçantë për mbrojtjen e mjedisit, e me këtë rast do ti numëroj vetëm disa prej tyre:• Mjedisi i Kosovës, ka nevojë imediate që të këtë një fond të veçantë që do të mbështeste projektet për përmirësimin e gjendjes mjedisore, apo edhe të ofronte subvencione për iniciativat mjedisore;• Kosova kë bazë të mjaftueshme ligjore për ta bërë këtë fond, dhe po ashtu detyrime ligjore për ta bërë këtë;• Në Kosova tashmë ka disa forma të mbledhjes së taksave mjedisore, të cilat mundë të destinohen në një fond mjedisor;• Ekzistojnë praktika e modele të zbatimit te këtij fondi jo vetëm në Evropë por edhe në rajon, që mundë të merren si shembuj.
Andaj është koha që kjo çështje të adresohet në mënyrën e duhur dhe që Kosova të ketë një fond për mbrojtjen e mjedisit.

Raporti i Agjensisë së Mjedisit: Ekspozimi i gjatë ndaj zhurmave shkakton rreth 12 mijë viktima në vit

Ekspozimi i gjatë ndaj zhurmës mjedisore shkakton vdekje njësoj si sëmundjet e rënda vdekjeprurëse. Agjencia e mjedisit në Evropë ka regjistruar 12 mijë viktima vetëm nga ndotja akustike dhe transporti rrugor ishte një burim kryesor i zhurmës.

Në raportin më të fundit publikuar nga kjo agjenci, ndotja e mjedisit është shakatare e 13 për qind të vdekjeve në Evropë, duken shtuar mundësitë për sëmundje të tilla si kanceri dhe sëmundjet e zemrës.

I njëjti studim tregon se ndotja e ajrit për vitin e kaluar ishte “faktori kryesor i mjedisit që nxit sëmundjet” dhe ka shkaktuar më shumë se 400.000 vdekje të parakohshme çdo vit në BE.

Shumë sëmundje kronike jo vetëm që zvogëlojnë jetëgjatësinë dhe cilësinë e jetës së pacientit, ato paraqesin një problem për familjet e tyre, komunitetet dhe sistemin shëndetësor“,  u shpreh një nga studiueset Catherine Ganzleben./Përgatiti Suada Mehmetaj

Ndotja e mjedisit shkakton 13% të vdekjeve në Evropë, thotë agjencia evropiane

Foto ilustrim.

Luftimi i ndotjes së mjedisit është kyç për përmirësimin e shëndetit dhe mirëqenies së qytetarëve në Evropë, veçanërisht për grupet e ndjeshme si fëmijët, të moshuarit dhe njerëzit më të varfër, tha Agjencia Evropiane e Mjedisit (EEA).

Ndotja e mjedisit u përmend si shkaktare e 13 për qind të vdekjeve në Evropë, duke kontribuar në sëmundje jo-ngjitëse të tilla si kanceri dhe sëmundjet e zemrës, tha Agjencia.

Vlerësimi i EEA-së për shëndetin dhe mjedisin, vuri në dukje se ndotja e ajrit ishte “faktori kryesor i mjedisit që nxit sëmundjet”.

Mbi 400.000 vdekje të parakohshme çdo vit në BE janë pasojë e ndotjes së ajrit, tha agjencia me bazë në Kopenhagë, duke vënë në dukje lidhjet me sëmundjet e frymëmarrjes dhe kardiovaskulare.

Edhe zhurma në mjedis ka ndërlidhje me çështje të shumta shëndetësore, përfshirë sëmundjet e zemrës dhe madje edhe vdekjen e parakohshme.

Ekspozimi afatgjatë ndaj zhurmës mjedisore shkakton rreth 12.000 vdekje të parakohshme çdo vit në rajonin Evropian, tha agjencia, duke theksuar se transporti rrugor ishte një burim kryesor i zhurmës, transmeton DPA.

Shumë sëmundje kronike jo vetëm që zvogëlojnë jetëgjatësinë dhe cilësinë e jetës së pacientit, ato gjithashtu paraqesin një barrë për familjet e tyre, komunitetet dhe sistemin shëndetësor, tha autorja kryesore e raportit, Catherine Ganzleben.

Kjo është gjendja e mjedisit në Banjë të Malishevës

Asambleisti nga rradhët e LDK-së në komunën e Malishevës, Valon Krasniqi, ka dërguar fotografi në adresë të KALLXO.com ku shihet gjendja e mjerueshme e disa lagjeve në fshatin Banjë të kësaj komune.

Sipas Krasniqit, ai ka vizituar disa pjesë të lagjeve në Banjë, si lagjia ‘Telaku’, ‘Samadraxha’ dhe ‘Buzhala’.

Sipas tij, disa banorët në këto lagje nuk merren me bujqësi për shkak të gjendjes momentale e ka të tjerë që mendojnë seriozisht largimin nga këto pjesë, për shkak të gjendjes.

Hidrocentralet në Kosovë, funksioni i tyre dhe kërcënimi që ja bëjnë mjedisit

Kohët e fundit, ne shpesh jemi ballafaquar me kërkesën për krijimin e hidrocentraleve në shumë rajone të ndryshme të vendit tonë.
Njerëzit që jetojnë në atë rajon janë fuqimisht kundër krijimit të hidrocentraleve.
Megjithëse hidrocentralet konsiderohen si energji të rinovueshme, ato mund të shkaktojnë shumë probleme mjedisore në rajon

🆘

Hidrocentrali ka aftësinë për të gjeneruar energji elektrike pa lëshuar gazra sere por
Sidoqoftë, ai gjithashtu mund të

❌

shkaktojë kërcënime mjedisore dhe sociale,

❌

të tilla si habitati i dëmtuar i jetës së egër,

❌

dëmtimi i cilësisë së ujit,

❌

pengimi i migrimit të peshqve dhe përfitimet

❌

e zvogëluara të rekreacionit të lumenjve./greenact kosova

Dialogu mbi Mbeturinat Ushqimore

Sa mendoni që është i rëndësishëm ndërgjegjësimi i qytetarëve lidhur me efektet e
Mbeturinave Ushqimore?

Sa mendoni që është i rëndësishëm ndërgjegjësimi i qytetarëve lidhur me efektet e
Mbeturinave Ushqimore?

https://www.facebook.com/letstalkaboutfoodwaste/photos/a.107366901094452/107356981095444

Tabela e rezultateve të eko-inovacionit dhe indeksi i eko-inovacionit

Tabela e rezultateve të Eko-Inovacionit (Eco-IS) dhe Indeksi i Eko-Inovacionit ilustrojnë
performancën e eko-inovacionit në të gjithë Shtetet Anëtare të BE-së. Ata synojnë të
kapin aspekte të ndryshme të eko-inovacionit duke aplikuar 16 tregues të grupuar në pesë
dimensione: inputet eko-inovative, aktivitetet eko-inovacione, rezultatet e eko-
inovacionit, efikasitetin e burimeve dhe rezultatet socio-ekonomike. Indeksi i Eko-
Inovacionit tregon se sa mirë performojnë Shtetet Anëtare individuale në dimensione të
ndryshme të eko-inovacionit krahasuar me mesataren e BE-së dhe paraqet pikat e forta
dhe të forta të tyre. Eco-IS dhe Indeksi Eko-Inovacion plotëson qasjet e tjera të matjes së
inovacionit të vendeve të BE dhe synon të promovojë një pamje holistike mbi
performancën ekonomike, mjedisore dhe sociale.

“https://ec.europa.eu/environment/ecoap/indicators/index_en”

Mbrojtja e mjedisit duhet të jetë prioritet i përhershëm e edhe gjatë pandemisë

Prishtinë, 11 gusht – Kryetarja e Kuvendit, Vjosa Osmani-Sadriu, bashkë me grupin e
deputetëve të përbërë nga Albena Reshitaj dhe Haxhi Avdyli nga Komisioni për Shëndetësi
dhe Mirëqenie Sociale, si dhe Hajrulla Çeku nga Komisioni për Bujqësi, Pylltari, Zhvillim
Rural, Infrastrukturë dhe Mjedis, vizituan sot Komunën e Mitrovicës së Jugut, në kuadër të
turit të ‘Vizitave të Gjelbra’.
Pas vizitës në Komunën e Obiliqit, kjo është vizita e dytë në terren e cila ka për qëllim që
përmes diskutimit të drejtpërdrejtë me qytetarët, të kuptohen nga afër dhe në mënyrë
përmbajtësore sfidat mjedisore e rrjedhimisht edhe ato shëndetësore me të cilat
ballafaqohen qytetarët në komunat e Kosovës.
Vizita filloi me takimin e përfaqësuesve të Kuvendit me Kryetarin e Komunës, z. Agim
Bahtiri, gjatë të cilit takim u diskutua për projektet e realizuara në fushën e mbrojtjes së
mjedisit, por edhe për sfidat e lindura gjatë pandemisë, si dhe masat e reja të ndërmarra
për adresimin e situatës me pandemi.
Në takimin e mbajtur me qytetarët, i cili, për shkak të rrethanave me pandeminë, është
kufizuar në një numër të reduktuar të qytetarëve, ishin prezentë përfaqësues të grupeve
rinore, organizatave që merren me çështje të mjedisit, si dhe përfaqësues të diasporës.

Me këtë rast, Kryetarja Osmani theksoi që: “Mjedisi nuk duhet të jetë prioritet vetëm në ditë
dhe në javë të caktuara. Mbrojtja e mjedisit duhet të jetë prioritet i përditshëm i të gjithëve,
qoftë i politikanëve apo qoftë i qytetarëve. Në Kosovë numri i qytetarëve që vdesin për
shkak të mjedisit të ndotur, në veçanti nga ajri i ndotur, është vërtet i madh. Duhet të
kuptojmë përfundimisht që shëndeti ynë është ngushtë i lidhur me shëndetin e mjedisit që
na rrethon, andaj, nëse nuk sigurohemi të mbrojmë të parën atëherë rrezikojmë edhe të
dytën. Një dëshmi aktuale e kësaj është edhe pandemia me të cilën po ballafaqohemi e që
ka konfirmuar lidhjen e ngushtë që ka njeriu me natyrën”.
Nga Komisioni për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale, Albena Reshitaj dhe Haxhi Avdyli
theksuan se përveç angazhimit të institucioneve, është e nevojshme të mobilizohen edhe të
rinjtë të cilët me kontributin e tyre shkencor mund të ndihmojnë që politikat mjedisore si dhe
ato shëndetësore, të jenë të bazuara në statistika dhe evidencë të mjaftueshme nga terreni.
Në këtë drejtim, Hajrulla Çeku nga Komisioni për Bujqësi, Pylltari, Zhvillim Rural,
Infrastrukturë dhe Mjedis, theksoi se qytetarët kanë rol tejet të madh në atë se si do të
zhvillohen politikat mjedisore në vend, duke qenë vigjilentë ndaj veprimeve të politikbërësve
dhe duke kërkuar llogaridhënie nga ta për angazhimin apo mos angazhimin e tyre në këtë
drejtim.
Në takim, qytetarët u njoftuan edhe për inicimin e formimit të një komisioni hetimor për
menaxhimin e lumenjve dhe kryesisht për ndërtimin e hidrocentraleve, të cilat po e
dëmtojnë në mënyrë serioze mjedisin në pjesë të ndryshme të Kosovës.
Takimi u mirëprit nga qytetarët e Komunës së Mitrovicës së Jugut, të cilët folën për
shqetësimet e tyre në lidhje me mjedisin në atë komunë si dhe propozuan nisma të
ndryshme që do të duhet të mbështeteshin edhe nga Kuvendi.
Në mes tjerash u trajtua me vëmendje të veçantë çështja e ndotjes industriale dhe
mostrajtimi i duhur i mbeturinave industriale, që drejtpërdrejtë po afekton shëndetin e
qytetarëve, e sidomos të pakicave në hapësira të caktuara të Komunës së Mitrovicës së
Jugut.
Ndërsa, qytetarët shfrytëzuan rastin që të flasin edhe për nevojën për gjelbërim të
hapësirave, promovim të riciklimit dhe luftimin e përdorimit të qeseve të plastikës, por edhe
nevojën për bashkëpunim më të thellë në mes të nivelit lokal dhe qendror, për adresim të
përbashkët dhe më adekuat të sfidave mjedisore.
Pas takimit me qytetarët, përfaqësuesit e Kuvendit vizituan edhe Fafos-in, për të diskutuar
mbi sfidat e lindura nga mostrajtimi i duhur i mbeturinave industriale.
‘Vizitat e gjelbra’ do të vazhdojnë edhe në komuna të tjera të Kosovës në muajt në vijim.


“http://ekonomia-ks.com/sq/politike/mbrojtja-e-mjedisit-duhet-te-jete-prioritet-i-perhershem-e-
edhe-gjate-pandemise”