Ngrohja globale mund të mbahet nën 1.5°C falë rritjes së energjisë së gjelbër

Një nga lajmet kryesore mbi mjedisin dhe klimën: Rritja e energjisë së gjelbër mban gjallë shanset 1.5°C!

Sipas Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë (IEA), shanset e botës për të kufizuar ngrohjen globale në 1.5°C janë forcuar nga rritja rekord e energjisë së pastër. Kapaciteti i energjisë diellore dhe shitjet e makinave elektrike po rriten në nivele të paprecedentë – një fakt që IEA e përshkruan si “të rëndësishëm”, duke pasur parasysh se këto dy teknologji mund të ofrojnë një të tretën e reduktimeve të emetimeve të nevojshme këtë dekadë për ta vënë botën në rrugën e duhur për të arritur zero neto deri 2050. Por “veprim më të guximshëm” nevojitet ende në pjesën tjetër të viteve 2020 për të mbajtur gjallë objektivin 1.5°C, me shpenzimet për energjinë e pastër që duhet të dyfishohen deri në fillim të viteve 2030, nga 1.8 trilion dollarë në vit në 4.5 trilion dollarë, thotë IEA . “Qëndrimi në rrugën e duhur do të thotë se pothuajse të gjitha vendet duhet të lëvizin përpara datat e synuara neto zero,” thotë IEA.

Dështimi për të nxitur energjinë e pastër mjaftueshëm shpejt deri në vitin 2030 do të krijojë rreziqe shtesë klimatike, thotë IEA. Kjo pason që bota regjistron verën e saj më të nxehtë të regjistruar në vitin 2023, si dhe një varg zjarresh, stuhish, përmbytjesh dhe thatësirash në mbarë botën këtë vit.

“Për të mbajtur gjallë qëllimin e kufizimit të ngrohjes globale në 1.5°C kërkon që bota të bashkohet shpejt,” thotë drejtori ekzekutiv i IEA Fatih Birol. “Lajmi i mirë është se ne e dimë se çfarë duhet të bëjmë – dhe si ta bëjmë atë. Por ne kemi gjithashtu një mesazh shumë të qartë: bashkëpunimi i fortë ndërkombëtar është vendimtar për suksesin. Qeveritë duhet të ndajnë klimën nga gjeopolitika, duke pasur parasysh shkallën e sfidës në fjalë.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email