Globalno zagrevanje se može održati ispod 1,5°C zahvaljujući povećanju zelene energije

Jedna od najboljih vesti o životnoj sredini i klimi: Rast zelene energije održava šanse od 1,5°C u životu!

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), svetske šanse da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5°C povećane su rekordnim rastom čiste energije. Kapacitet solarne energije i prodaja električnih automobila rastu na neviđenim nivoima – činjenica koju IEA opisuje kao „značajnu“, s obzirom na to da bi ove dve tehnologije mogle da isporuče trećinu smanjenja emisija potrebnih ove decenije da bi svet stavili na pravi put da dostigne neto nulu do 2050. Ali “hrabrije akcije” su i dalje potrebne u ostatku 2020-ih da bi se cilj od 1,5°C održao živim, pri čemu će potrošnja čiste energije morati da se udvostruči početkom 2030-ih, sa 1,8 biliona dolara godišnje na 4,5 biliona dolara, navodi IEA kaže. „Ostanak na pravom putu znači da skoro sve zemlje moraju da krenu ispred svojih neto nultih ciljnih datuma“, kaže IEA.

Neuspeh da se dovoljno brzo podstakne čista energija do 2030. godine stvoriće dodatne klimatske rizike, kaže IEA. Ovo prati svet koji beleži svoje najtoplije leto u istoriji 2023. godine, kao i niz požara, oluja, poplava i suša širom sveta ove godine.

„Održavanje cilja ograničavanja globalnog zagrevanja na 1,5°C zahteva da se svet brzo okupi“, kaže izvršni direktor IEA Fatih Birol. „Dobra vest je da znamo šta treba da uradimo – i kako da to uradimo. Ali takođe imamo vrlo jasnu poruku: snažna međunarodna saradnja je ključna za uspeh. Vlade moraju da odvoje klimu od geopolitike, s obzirom na obim izazova koji je pred nama.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email