Međunarodni dan svesti o gubitku i rasipanju hrane

Međunarodni dan svesti o gubitku i rasipanju hrane, sa temom 2023. „Smanjenje gubitka i rasipanja hrane: Preduzimanje akcija za transformaciju sistema hrane“, prilika je da se pozove na akciju i javnost (nacionalne vlasti ili lokalni) i privatni sektor. (preduzeća i pojedinci), da daju prioritet akcijama i krene napred sa inovacijama kako bi se smanjio gubitak i rasipanje hrane u pravcu restauracije i izgradnje boljih i otpornijih sistema hrane.

Na globalnom nivou, oko 13 procenata proizvedene hrane gubi se između žetve i maloprodaje, dok se oko 17 procenata ukupne globalne proizvodnje hrane baca na domaćinstva, usluge ishrane i maloprodaju, zajedno.
Smanjenje gubitka i rasipanja hrane je od suštinskog značaja u svetu u kome se broj ljudi pogođenih glađu stalno povećava od 2014. godine, a tone i tone jestive hrane se gube i/ili rasipaju svakog dana.

Kada se hrana izgubi ili rasipa, svi resursi koji su korišćeni za proizvodnju hrane, uključujući vodu, zemljišni prostor, energiju, rad i kapital, odlaze u otpad. Pored toga, gubitak hrane i otpada na raznim deponijama dovodi do emisije gasova staklene bašte, što doprinosi klimatskim promenama. Gubitak hrane takođe može negativno uticati na sigurnost hrane i doprineti povećanju troškova hrane.

Stoga su Ujedinjene nacije odlučile da današnji datum, 29. septembar, obeleže kao „Međunarodni dan svesti o gubitku hrane i otpadu“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email