Građani Kline protestuju zbog izgradnje fabrike cementa u selu Dolc

Udruženje za očuvanje i zaštitu životne sredine u Klini protestovalo je zbog izgradnje fabrike cementa u selu Dolc u Klini, prenosi Ekonomia Online. Prema rečima organizatora, meštani Kline i okolnih sela od početka su se oštro protivili ideji izgradnje ove fabrike jer bi ova izgradnja uništila životnu sredinu, izvore vode, floru i faunu.

Veton Raci, predsednik organizacionog saveta protesta, rekao je da je, iako im je gradonačelnik obećao da fabrika neće biti izgrađena, iza njihovih leđa doneo odluku o davanju dozvole. Rraci tvrdi da su komentari stanara na javnim raspravama falsifikovani i kao takvi korišćeni za obezbeđivanje dokumentacije.

On je najavio da se susreo i dobio podršku Gazmenda Muhadžerija, gradonačelnika opštine Peć i Ekrema Kastratija, predsednika opštine Mališevo, i da očekuje sastanak sa gradonačelnicima opština Đakovica, Istok i Srbica.

On je čak rekao i da su zabrinuti da bi zagađenje moglo da dođe do njihovih opština.

„Drage majke i očevi, sestre i braćo, naše današnje sastajalište je između dva trga, trga Muje Krasnićija i Ndue Perlešija. Ovo je simbolično da ova dva čoveka čuvaju našu Klinu sa obe strane. Obojica ova velika čoveka su se požrtvovano borila, da danas živimo slobodno i uživamo u životu na našim pradedovskim zemljama. Njihov rad i doprinos ćemo poštovati koliko hleb-hleb i voda-voda, a najveća im je čast da ŽIVE U NAŠOJ ZEMLJI. Ako je juče bilo patriotizam da se borimo za oslobođenje naše zemlje, danas s pravom kažemo da je patriotizam čuvanje naše zemlje od zagađenja i čuvanje zdravlja naših roditelja i dece”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email