KFOS danas u Prištini pokreće „Solarni paneli u školama“

U petak, 7. aprila, pokrenut je projekat „Solarni paneli u školama na Zapadnom Balkanu“ u dve niže srednje škole „Ćamil Batali“ i „Ilirija“ u Prištini. Podržan od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo, a sproveden u saradnji sa opštinom Priština i Jahom Solarom, ovaj projekat ima za cilj da promoviše energetsku tranziciju povećanjem kapaciteta za proizvodnju čiste i obnovljive energije — kao i omogućavanje javnim školama da smanje troškove energije a ova sredstva koriste za druge potrebe.

Kao rezultat ovog projekta, dve pilot škole u ​​Opštini Priština, „Kamil Batalli i „Iliria“, dobile su koristi od postavljanja solarnih panela kapaciteta 20,25 kV, odnosno 18,9 kV, što će školama omogućiti da uštede od 21% i 30% na računima za struju. U novčanom smislu, škole će moći da uštede od 2.200 do 2.500 evra godišnje samo na računima za struju.

Projekat ima za cilj proširenje izvora prihoda za javne škole, jačanje samouprave i vlasništva nad socijalnim programima, podršku prelasku na održivu energiju, povećanje društvene uključenosti u obrazovanje i stvaranje ekološki prihvatljivih škola.

Direktor škole „Kamil Batalli“ g. Liridon Maliki se zahvalio KFOS-u na investiciji, Opštini Priština na prilici da se ova investicija odvija u školama u Prištini, posebno u njegovoj školi, kao i Jahi Solaru na implementaciji projekta.

Zamenik gradonačelnika opštine Priština g. Alban Zogaj je rekao da je opština Priština veoma zahvalna na ovakvoj investiciji, jer se time pomaže ne samo opština, već i celo Kosovo i energetska industrija u zemlji.

„Ovi projekti, bilo da su mali ili čak veliki, pomažu u uštedi energije, jer koriste energiju koja dolazi od sunca i koja je besplatna energija.

Cela ideja je da se ta energija koristi, a ne da se koristi energija proizvedena sagorevanjem uglja, koja je izuzetno štetna po životnu sredinu i zdravlje ljudi“, rekao je potpredsednik Zogaj.

Dok je izvršna direktorka Kosovske fondacije za otvoreno društvo gđa. Lura Limani je istakla da je ovaj pilot projekat deo regionalnog projekta koji se realizuje u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Srbiji, dok će ove godine početi da se sprovodi i u Bosni i Hercegovini. „Zahvaljujemo se opštini na saradnji i nadamo se da će, kao što su i obećali, vratiti ušteđena sredstva kao ulaganje u školu za infrastrukturu ili dodatne aktivnosti“, rekla je gđa. Luka.

Inauguraciji je prisustvovala i gđa. Zanfina Kabashi iz Jaha Solar, koja je održala kratku prezentaciju tehničke strane implementacije projekta.

Investicija je u potpunosti izvršena sredstvima Kosovske fondacije za otvoreno društvo, ali ako bi je izvršila opština ili sama škola, povraćaj investicije bi bio 6 godina.

S obzirom da se osnovne škole na Kosovu ne snalaze sa budžetom i nemaju čak ni račune u banci, ušteđena sredstva, prema opredeljenju Opštine Priština, biće vraćena školama kako bi doprinele njihovom održavanju ili povećale kapitalna ulaganja. u ove dve škole.

Projekat je zajednička inicijativa Fondacije za otvoreno društvo u četiri balkanske zemlje – Albaniji, Kosovu, Severnoj Makedoniji i Srbiji. U 2023. godini projekat će se proširiti i na Bosnu i Hercegovinu.

Opština Priština Škola modela “Kamil Batalli” – Priština JAHA Solar

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email