Na Međunarodni dan šuma, od parka Grmija zahtevaju se odgovarajuća pravila za njihovu zaštitu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja (MBPŽR), u saradnji sa FAO, obeležilo je „Međunarodni dan šuma, u parku Germija, sa temom „Zdrave šume za zdrave ljude“, prenosi Ekonomija onlajn.

Rečeno je da je glavni cilj podizanje svesti o značaju šuma i mnogim dobrobitima koje one mogu da pruže, uključujući regulaciju vazduha i klime, obezbeđivanje čiste vode, očuvanje biodiverziteta i mnoge druge ekološke, društvene i ekonomske.

Predsednik Komisije za životnu sredinu, hranu, poljoprivredu, planiranje i razvoj Fitore Pacoli rekao je da kao zakonodavci imaju obavezu da kreiraju politike za zaštitu šuma i ekološku zaštitu.

„Mi koji smo se ovde okupili znamo koliki je značaj šuma, znamo i da su šume jedan od najvažnijih ekosistema na planeti, one regulišu klimu na Zemlji i na taj način obezbeđuju stanište za nas ljude i za razne biljne i životinjske vrste. Oni pružaju sklonište, hranu i uzgajalište za divlji svet, a posebno za divlji svet koji nestaje. Šume podržavaju život u različitim oblicima, one takođe igraju ključnu ulogu u ljudskom zdravlju. Procenjuje se da šume apsorbuju oko 30 procenata ugljen-dioksida koji se emituje ljudskim aktivnostima. Naša je dužnost da se okupimo ovde kako bismo podigli svest i obezbedili kroz naše politike, zakone i aktivnosti da promovišemo održive prakse gazdovanja šumama koje daju prioritet ekološkoj zaštiti, socijalnoj inkluziji i ekonomskom razvoju“, rekla je ona.

Ambasador Švedske na Kosovu Jonas Vesterlund rekao je da ga „Germija” podseća na njegovu zemlju. Vesterlund je govorio i o prednostima koje šume daju ljudima i životnoj sredini.

„Ovaj pogled me mnogo podseća na Švedsku, gde sam često letovao u šumi. Ovaj dan takođe služi da nas podseti da moramo preduzeti konkretne nacionalne i međunarodne korake za zaštitu šuma, kao što su kampanje sadnje drveća. Šume pružaju mnoge koristi, kako za ljude tako i za životnu sredinu. Možda znate da u Švedskoj svaki građanin ima pristup šumama, čak i privatnom zemljištu. Pored životne sredine, šume su veoma važne i u društvenom i ekonomskom smislu. Vlada se ovim pitanjima bavi veoma ozbiljno.

Dok Daniela Topirceanu, vođa tima za poljoprivredu i ruralni razvoj, iz Kancelarije EU na Kosovu, kaže da je očuvanje šuma od suštinskog značaja za zdravlje ljudi.

„Šume su dugo imale nezamenljivu ulogu. Oni su neophodni za naše zdravlje i dobrobit. Oni takođe imaju veoma veliku ulogu u našoj ekonomiji, stvarajući nam radna mesta i hranu. Koliko su oni bili važni u prošlosti, njihov značaj će se još više povećati u budućnosti“, rekla je ona.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email