Plastične kese širom Kosova, zakon se ne primenjuje

Građani Kosova i dalje ne plaćaju plastične kese. Ministarstvo životne sredine je upozorilo da će takva odluka stupiti na snagu početkom ove godine, ali je ovo administrativno uputstvo odloženo za završetak. Stručnjaci za životnu sredinu kažu da se na kosovskom tržištu prodaje milion kilograma plastičnih kesa.

Iako je Ministarstvo životne sredine upozoravalo da će građani Kosova od januara 2023. plaćati plastične kese, tako nešto se još nije dogodilo. U odgovoru koji je dato Radiju Kosova, ovo ministarstvo kaže da je u decembru godine koju za sobom ostavljamo završeno Administrativno uputstvo za ambalažu i ambalažni otpad, ali je odloženo na usvajanje.

„Ovo administrativno uputstvo ne reguliše samo pitanje plastičnih kesa već i sistem povraćaja depozita za flaše (staklo, limenke i plastiku) iu ovom delu završavamo neka pitanja za regulisanje ovog sistema, stoga smo primorani da odlaganje odobrenja ovog uputstva dok ne popravimo ovaj deo. Sa učinjenim izmenama, administrativno uputstvo ponovo mora da ide na javnu raspravu, a zatim na sednicu Vlade na usvajanje“, navodi se u pisanom odgovoru Ministarstva životne sredine.

Ovu inicijativu ministarstva podržavaju i organizacije koje se bave životnom sredinom. Adnan Elshani, stručnjak za zaštitu životne sredine na elektronskoj platformi „Environment Hub”, rekao je da je šteta od plastičnih kesa višestruka i da nema razloga da više postoje na tržištu.

„Postoji simboličan porast svesti građana na osnovu ekološkog izveštaja za 2021. godinu, koji ima smanjenje njihove upotrebe za 10 odsto. Međutim, na tržištu Kosova se prodaje milion kilograma plastičnih kesa. Trebalo bi da izađe sa procedurama što je pre moguće i da ih striktno zabrani“, rekao je Elšani.

A prodavac na pijaci u Prištini je rekao da bi rado prodao ove kese iz raznih razloga. Ali ipak nastavlja da ih besplatno daje.

„Još nismo počeli da ih prodajemo, ali čim vidimo da je doneta odluka nadležnih, krenućemo sa prodajom.

Plastične kese u većini evropskih zemalja podležu plaćanju ili se više ne koriste. Takođe, od 1. juna se plaća korišćenje plastičnih kesa u Albaniji.

Izvor: RTKLIVE

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email