Klimatska kriza, kuda ide planeta? Samit COP27 u Egiptu

Ekstremne temperature, požari, suše i poplave postaju sve gori iz godine u godinu zbog klimatskih promena.
U stvari, poslednjih osam godina, prema izveštaju UN, definisane su kao najtoplije ikada zabeležene – što ukazuje da je svet uronjen u duboku klimatsku krizu.

Konferencija o klimi COP27 u Egiptu bila je fokusirana na ovo pitanje, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na „konkretnu klimatsku akciju“.

„Svetska meteorološka organizacija je stavila do znanja da se promene dešavaju katastrofalnom brzinom, razaranja na svim kontinentima. Moramo odgovoriti na signal zabrinutosti zbog planete ambicioznim i kredibilnim klimatskim akcijama. COP 27 bi trebalo da bude pravo mesto i vreme kada se o tome odlučuje“, rekao je Antonio Guteres.

Sastanak u Egiptu počeo je u nedelju i trajaće do 18. novembra, dok će svetski lideri ostati 7. i 8. novembra.

Više od 120 šefova država i vlada učestvuje na samitu o klimi. Oni će u svojim govorima definisati šta traže na ovom samitu.

Samit je počeo govorom predsednika COP26 Aloka Šarme, kojim je obeležena zvanična primopredaja Egiptu.

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi i generalni sekretar UN Antonio Gutereš poželeli su dobrodošlicu nekolicini lidera, uključujući predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Mohameda bin Zajeda Al-Nahjana, francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednika Alžira Abdelmadžida Tebuna, bugarskog predsednika Rumena Radeva i Britaniju premijer Riši Sunak.

Za razvijene zemlje, smanjenje gasova staklene bašte i brži prelazak na obnovljivu energiju su dva glavna cilja. Zemlje u razvoju – koje su na čelu klimatskih promena – žele da se ovi ciljevi finansiraju.

U međuvremenu, novi desničarski premijer Italije, Đorđa Meloni, rekao je da Italija ostaje “snažno posvećena” da sledi put ka dekarbonizaciji u skladu sa Pariskim sporazumom.

„Nameravamo da nastavimo sa pravednom tranzicijom kako bismo podržali pogođene zajednice i nikog ne ostavimo iza sebe“, rekla je ona.

Solidarnost sa najsiromašnijim zemljama
Svenja Šulce, ministarka za ekonomsku saradnju i razvoj, rekla je: „Na ovoj klimatskoj konferenciji Nemačka će biti važan graditelj mostova između industrijalizovanih zemalja i zemalja u razvoju. Da bismo to uradili, moramo priznati da već postoje značajne klimatske štete, posebno u najsiromašnijim zemljama. Ove zemlje s pravom zahtevaju solidarnost“.

https://m.ioutube.com/vatch?v=BnsBzdMZ96g&feature=ioutu.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email