BE aksion pastrimi në liqenin e Badovcit, Szunyog thirrje për një ambient me të pastër

Zyra e Bashkimit Evropian në Kosovë së bashku me GIZ Kosovën, Ambasadorët e Rinj Evropian, dhe PAMKOS organizuan të premten një aktivitet për pastrimin e Liqenit të Badovcit.

Në këtë aksion për mbledhjen e mbeturinave ka marrë pjesë edhe ambasadori i BE-së, Tomas Szunyog, i cili bëri thirrje qytetarëve për përkushtim dhe angazhim maksimal për një ambient me të mirë në liqene.

Ambasadori Szunyog tha se qëllimi i këtij aksioni është që të rritet edhe ndërgjegjësimi për qytetarët se duhet të jenë të kujdesshëm kur ndalen pranë liqenit, ose kur ndalen në natyrë.

“Kjo është në fakt e premtja e cila është edhe dita e BE-së për pastrimin e plazheve, kështu që për fat të keq Kosova nuk ka plazhe detare, por ne megjithatë vendosëm ta bëjmë këtë projekt edhe në Kosovë, dhe jemi të lumtur që jemi tani këtu në liqenin e Badovcit për të pastruar në këtë pjesë buzë liqenit. Mendoj se është me të vërtetë një lloj aktiviteti i rëndësishëm, dhe jo vetëm për komunitetin lokal, dhe pastrimin e liqenit, por mendoj se është gjithashtu qëllimi ynë që të rrisim ndërgjegjësimin dhe ndoshta të informojmë më mirë njerëzit se duhet të jenë vërtet të kujdesshëm kur ndalen pranë liqenit, ose kur ndalen në natyrë, ata duhet t’i marrin mbeturinat me vete në shtëpitë e tyre dhe t’i hedhin ashtu siç duhet me kompanitë e pastrimit”, theksoi ambasadori Szunyog.

Po ashtu ambasadori Szunyog tha se Liqeni i Badovcit duhet mbajtur pastër edhe për një arsye tjetër, siç tha ai për rritjen e numrit të turistëve.

“Mendoj se është shumë e rëndësishme për Kosovën, sepse ka një natyrë të bukur dhe në më të bukurat që kam parë në Evropë, por duhet pastruar dhe gjithashtu duhet mbajtur pastër. Sepse, ju e dini, nëse doni të rrisni numrin e turistëve që vijnë dhe të rrisni llojin e biznesit turistik, natyra duhet të mbrohet mirë”, tha ai.

Drejtoresha ekzekutive në Asociacionin për Mbrojtjen dhe Pastrimin e Mjedisit të Kosovës – Pamkos, Merlina Beu-Muçaj tha se aktiviteti ka për qëllim rritjen e vetëdijesimit të qytetarëve për ruajtjen, kujdesin mjedisor në hapësirat e resurseve ujore, të cilat janë të nevojshme për qytetarët.

“Në kuadër të aktivitetit i cili zhvillohet nga BE-ja dhe GIZ-it me partner të nivelit lokal, është duke u bërë këtu një aktivitet për pastrimin e liqenit të Badovcit, i cili ka për qëllim të motivojë të gjithë njerëzit që e duan mjedisin për mirëmbajtjen dhe kujdesin mjedisor sidomos në hapësirat e resurseve ujore, të cilat janë të nevojshme për qytetarët”, theksoi ajo.

Për kundër që sot mori mot me shi, aktivistët vullnetarë mblodhën dhjetëra thasë mbeturina nga Liqeni i Badovcit. Pjesë e këtij aktivitetit ishin edhe kompania Green Art Center Prishtina(GAC) dhe kompania “Pastrimi” Prishtinë. /KP/Telegrafi/ 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email