Akcija EU čišćenja jezera Badovc, Szuniog poziva na čistiju životnu sredinu

Kancelarija Evropske unije na Kosovu zajedno sa GIZ Kosovo, Mladim evropskim ambasadorima i PAMKOS-om organizovala je u petak akciju čišćenja jezera Badovci.

U ovoj akciji sakupljanja smeća učestvovao je i ambasador EU Tomaš Šunjog, koji je pozvao građane na maksimalnu posvećenost i zalaganje za bolju životnu sredinu na jezerima.

Ambasador Šunjog je rekao da je svrha ove akcije podizanje svesti građana da treba da budu oprezni kada se zaustavljaju u blizini jezera, ili kada se zaustavljaju u prirodi.

„Ovo je zapravo petak, koji je ujedno i dan čišćenja plaža u EU, tako da nažalost Kosovo nema morske plaže, ali smo ipak odlučili da uradimo ovaj projekat na Kosovu, i srećni smo što smo sada ovde na jezeru Badovci da očistimo ovo područje pored jezera. Mislim da je to zaista važna vrsta aktivnosti, i to ne samo za lokalnu zajednicu i čišćenje jezera, ali mislim da nam je i cilj da podignemo svest i možda bolje obavestimo ljude da moraju da budu veoma oprezni kada svrate u jezera, ili kada zastanu u prirodi, smeće bi trebalo da odnesu sa sobom u svoje domove i da ga propisno odlože u čistače“, naglasio je ambasador Šunjog.

Ambasador Šunjog je rekao i da jezero Badovci treba održavati čistim iz još jednog razloga, kako je rekao zbog povećanja broja turista.

„Mislim da je to veoma važno za Kosovo, jer ima prelepu prirodu i među najlepšima koje sam video u Evropi, ali mora da se čisti i mora da se održava čistim. Jer, znate, ako želite da povećate broj turista koji dolaze i povećate vrstu turističkog posla, prirodu treba dobro zaštititi“, rekao je on.

Izvršni direktor Udruženja za zaštitu i čišćenje životne sredine Kosova – Pamkos, Merlina Beu-Mucaj, rekla je da je aktivnost usmerena na povećanje svesti građana o očuvanju i brizi o životnoj sredini u oblastima vodnih resursa, koje neophodni su građanima.

„U okviru aktivnosti koje razvijaju EU i GIZ sa partnerom na lokalnom nivou, ovde se radi aktivnost čišćenja jezera Badovci, koja ima za cilj da motiviše sve ljude koji vole životnu sredinu za održavanje i brigu o životnoj sredini, posebno u oblastima vodnih resursa, koji su neophodni građanima“, naglasila je ona.

Uprkos kišnom vremenu danas, volonterski aktivisti su sa jezera Badovci prikupili na desetine džakova za smeće. Kompanija Green Art Center Priština (GAC) i kompanija “Pastrimi” Priština takođe su bili deo ove aktivnosti. /KP/Telegraf/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email