Obećavajuća praksa: Toplana na biomasu u Đakovici, drugi gradovi takođe razmatraju ovu alternativu


Toplana na biomasu zamenila je 40 godina star sistem na bazi ulja u okolini Đakovice i sada proizvodi čistu, zelenu energiju 24 sata dnevno. Ovo je inovacija na Balkanu i model za region.

Na periferiji Đakovice, grada od 40.000 stanovnika, prva toplana na biomasu na Balkanu nedavno je počela da proizvodi toplotu i ograničeno snabdevanje električnom energijom za 2.000 domaćinstava, javnih institucija i preduzeća.

Objekat je visokotehnološki za grejanje i energiju. Jedinica, koja je počela sa radom ranije ove godine, u potpunosti radi na jednom od najzastupljenijih izvora energije u regionu: rezidualnoj biomasi, u obliku biorazgradivog otpada, kao što su loze i drvni otpad.

Evropska unija i opština Đakovica finansirale su fabriku u iznosu od 15 miliona evra (oko 15 miliona dolara). Ovim novcem kupljena su dva kotla za grejanje, koji su u suštini peći, i kombinovana toplotno-energetska parna turbina. Potonji pretvara paru u električnu energiju. U međuvremenu, Švajcarska ekonomska kooperacija daje 5 miliona evra za zamenu i obnovu mreže daljinskog grejanja.

Grejanje domova, škola i bolnica

Sistem, koji je nastajao tri godine, ove zime će raditi punim kapacitetom, obezbeđujući toplotom 35 odsto grada.

Više:
https://kallko.com/lajm/impianti-i-ngrohjes-me-biomase-ne-gjakove-kitete-tjera-po-e-kkirtojne-po-ashtu-kete-alternative/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email