Ndryshimet klimatike: Shkrirja e akullnajave

Sot, rreth 10% e sipërfaqes së tokës në Tokë është e mbuluar me akull. Pothuajse 90% është në Antarktidë, ndërsa 10% e mbetur është në kapakun e akullit të Grenlandës në Arktikë.

Në mënyrë të veçantë, shtresat e akullit të Grenlandës dhe Antarktidës janë kontribuuesit më të mëdhenj të rritjes së nivelit global të detit. Tani për tani, shtresa e akullit të Grenlandës po zhduket katër herë më shpejt se në vitin 2003 dhe tashmë kontribuon me 20% të rritjes aktuale të nivelit të detit.

Sa dhe sa shpejt shkrihen këto shtresa akulli të Groenlandës dhe Antarktidës në të ardhmen do të përcaktojë në masë të madhe se sa do të rriten nivelet e oqeanit në të ardhmen. Nëse emetimet vazhdojnë të rriten, shkalla aktuale e shkrirjes në shtresën e akullit të Groenlandës pritet të dyfishohet deri në fund të shekullit. Është alarmante, nëse i gjithë akulli në Grenlandë do të shkrihej, do të ngrinte nivelet globale të detit me 20 metra.

Për çdo 2°F të ngrohjes, modelet parashikojnë një ulje prej 15% në shtrirjen e mesatares vjetore të akullit të detit Arktik dhe një ulje prej 25% në zonën e mbuluar nga akulli i detit Arktik në fund të verës (shtator). Kjo ulje nuk kontribuon në rritjen e nivelit të detit.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email