Klimatske promene: toplotni talasi

Kako se to odnosi na klimatske promene?
Čak i mali porast prosečne temperature izazvan klimatskim promenama može povećati verovatnoću ekstremnih toplotnih talasa i toplotnih talasa. Toplotni talasi mogu imati ozbiljne zdravstvene posledice, posebno za starije osobe, malu decu, siromašne i ljude sa već postojećim zdravstvenim problemima, kao što su astma ili srčana oboljenja.

Činjenice:
Toplotni talas avgusta 2003. ubio je preko 14.000 (uglavnom starijih) u Francuskoj i 2.000 u Engleskoj i Velsu. U julu 1995. godine, samo u gradu Čikagu, Ilinois, SAD, koji je doživeo toplotni talas, umrlo je preko 700 ljudi.

Prekomerna toplota takođe može da ubije ili ošteti useve i stoku, i može dovesti do nestanka struje, zbog velike potražnje za klimatizacijom koja preopterećuje električnu mrežu.

Šta se trenutno dešava?
Klimatske promene su povećale verovatnoću češćih i ozbiljnijih toplotnih talasa, posebno u urbanim područjima, gde efekat urbanog toplotnog ostrva povećava podložnost zdravstvenim uticajima povezanim sa toplotom.

Poredstoji?
Očekuje se da će u narednim godinama toplotni talasi postati češći, duži i intenzivniji. Predviđa se da će se broj izuzetno toplih dana povećati skoro na celoj planeti Zemlji.

Koliko je nauka sigurna?
Naučnici su veoma uvereni da toplotni talasi i drugi ekstremni toplotni događaji su i da će nastaviti da postaju sve češći i intenzivniji zbog klimatskih promena.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email