Klimatske promene: integritet biosfere

“Gubitak biodiverziteta“ se sada naziva “integritet biosfere“, prepoznajući međuzavisnost vrsta i fokusirajući se na uticaj ljudi na funkcionisanje ekosistema.

Nivoi ugljen-dioksida, od 395,5 delova na milion na globalnom nivou, su na istorijskim visokim nivoima, dok gubitak integriteta biosfere dovodi do izumiranja vrsta po stopi više od 100 puta brže od prethodnih stopa.

Od devet svetskih procesa koji podržavaju život na Zemlji, četiri su premašila „bezbedne“ nivoe – klimatske promene izazvane ljudima, gubitak integriteta biosfere, promena zemaljskog sistema i veliko oticanje fosfora i azota u okeanima zbog upotrebe đubriva.

Naučnici su otkrili da su promene u proteklih 60 godina bez presedana u prethodnih 10.000 godina, u periodu u kome je svet imao relativno stabilnu klimu, a ljudska civilizacija je značajno napredovala.

Od 1950 godine gradsko stanovništvo se sedam puta povećalo, upotreba primarne energije je značajno povećana, dok je količina utrošenog otpada sada osam puta veća. Količina azota koja ulazi u okeane se učetvorostručila. Sve ove promene pomeraju zemlju u „novo stanje“ koje postaje sve manje gostoljubivo za ljudski život, otkrili su istraživači.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email