ENERGIJA SUNCA I VETRA

Skoro ceo sektor električne energije na Kosovu zasniva se na električnoj energiji proizvedenoj iz uglja. Ova činjenica predstavlja problem za energetski sektor. Naročito tokom zimskih meseci da bi se podmirila potražnja za električnom energijom, ona se uvozi iz susednih zemalja. Zbog nedovoljnog finansiranja i tehničkih kvarova 1990-ih, radovi na održavanju i sanaciji elektrana i lignita nisu povećali proizvodnju električne energije.

Kosovo se trenutno suočava sa energetskom krizom gde je potreba za energijom veoma velika, jer je prilika za efikasnu proizvodnju energije na Kosovu obnovljiva energija, odnosno energija sunca i vetra.

Solarna energija

Sunce je neverovatan i obnovljiv resurs koji ima moć da hrani život na zemlji i obezbedi čistu i održivu energiju svim njenim stanovnicima. U stvari, više sunčeve energije stigne do naše planete za jedan sat nego što je potroši celokupno stanovništvo sveta u jednoj godini. Solarna energija se može pretvoriti u električnu energiju preko fotonaponskih (PV) solarnih modula (fotografija = svetlost, voltaik = električna energija).

Kako funkcioniše solarna energija i zašto bi trebalo da koristimo sunčevu energiju?

PV moduli apsorbuju sunčevu svetlost i pretvaraju energiju u upotrebljiv oblik električne energije. Sunce sija širom sveta, čineći solarnu električnu energiju svuda primenljivom. Pošto solarni sistemi mogu biti upareni sa baterijama radi očuvanja energije, solarni električni sistemi mogu biti nezavisni od komunalne mreže, što ih čini isplativim za udaljene lokacije.

„Kosovo ima ukupno 278 sunčanih dana u godini. Imajući u vidu ovu činjenicu, Kosovo predstavlja veliki potencijal za proizvodnju energije iz solarnih panela. „Ovo će pomoći ne samo u stabilnoj i bezbednoj proizvodnji energije, već i u stvaranju čistije životne sredine“, rekao je INDEP. Ali, uprkos potencijalu za proizvodnju solarne energije, na Kosovu postoji samo 3% instalacionih kapaciteta od solarnih panela.

U početku, proces širenja obnovljivih izvora energije može biti dug i težak zbog više faktora, kao što su geografske i pravne okolnosti, kao i ekonomski. U osnovi, procedure autorizacije postrojenja za obnovljivu energiju treba da budu transparentne i tekuće. Postojeće ili buduće tarife, kao i šeme promocije treba da obezbede stabilnost i predvidljivost. Ovo je posebno važno za finansiranje projekata. Zbog toga je od suštinske važnosti da se stvori ekonomsko okruženje sa transparentnim regulatornim uslovima, jasnim pravnim okvirom i šemama promocije koje omogućavaju investitorima da prave pouzdane i predvidljive proračune i ulaganja u obnovljive izvore energije na Kosovu.

Puštanje generatora u rad od strane OIE

Tokom ove godine, nakon završetka projekata prema Ovlašćenju od strane Odbora RUE, i nakon tehničkog prijema, tri (3) projekta su ušla u komercijalni rad, ukupne instalisane snage od 4,86 ​​MV. U sledećoj tabeli su prikazani projekti koji su ušli u komercijalnu eksploataciju za proizvodnju električne energije iz OIE.

Samogenerišući generatori

Tokom ove godine, RUE je obradila zahteve/aplikacije za generatore za dobijanje statusa produktivnog potrošača za sopstvenu potrošnju, kojima je nakon ispunjavanja zakonskih uslova u skladu sa Pravilom o ovlašćenjima i Šemom podrške, dozvoljeno da nastave sa izgradnjom. proizvodnih kapaciteta sopstvene potrošnje. Sledeća tabela predstavlja broj odluka koje je doneo Odbor RUE, za generatore za sopstvenu potrošnju tokom 2020. godine.

Energija vetra

Vetroturbine rade na jednostavnom principu: umesto da koriste električnu energiju za proizvodnju vetra – poput ventilatora – vetroturbine koriste vetar za proizvodnju električne energije. Vetar okreće lopatice slično kao propeler turbine oko rotora, koji rotira generator, koji proizvodi električnu energiju.

Vetar je oblik sunčeve energije izazvan kombinacijom tri istovremena događaja:

Sunce neravnomerno zagreva atmosferu
Neravnine površine zemljišta
Zemljina rotacija.

Kako funkcioniše energija vetra?

Turbina na vetar pretvara energiju vetra u električnu energiju koristeći aerodinamičku silu iz lopatica rotora, koje deluju kao lopatica rotora krila aviona ili helikoptera. Kada vetar duva kroz lopaticu, pritisak vazduha na jednoj strani sečiva se smanjuje. Razlika u pritisku vazduha na obe strane sečiva stvara i podizanje i povlačenje. Sila podizanja je jača od otpora i to uzrokuje rotaciju rotora. Rotor je povezan sa generatorom, ili direktno (ako je turbina sa direktnim pogonom).

U okviru projekta „Povećanje kapaciteta studenata u istraživanju, sprovođenju zakona i akademskom pisanju u vezi sa ljudskim pravima i životnom sredinom“, studenti Agon Drini, Jeta Dalladaku i Fljamur Kabaši radili su na članku i istraživanju „Energija vetra i sunce”.

Projekat je podržan od strane Fonda za razvoj zajednice – CDF i finansiran od Švedske ambasade na Kosovu. Stavovi i mišljenja izneti u ovom članku su stavovi učenika. Oni ne odražavaju zvaničnu politiku ili stav AIDS-a, ŠVEDSKE VLADE, CDF-a ili KOSID-a.

Kliknite na link ispod da pročitate članak:

https://vvv.kosid.eu.com/2022/02/11/energjia-diellore-dhe-e-eres/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email