Prevremene smrti usled zagađenja: Balkan u najgoroj situaciji

Prevremene smrti usled zagađenja: Balkan u najgoroj situaciji Zagađenje vazduha na Zapadnom Balkanu uzrokuje veliki broj prevremenih smrti, a posledice uključuju kraći životni vek i pogoršanje javnog zdravlja – stoga poboljšanje zdravstvenih sistema zahteva hitno poboljšanje kvaliteta vazduha i javnog zdravlja.

Ovo je saopšteno iz Evropskog fonda za Balkan tokom sprovođenja ovog meseca treće faze kampanje „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ sa partnerima iz regiona.

Svrha ove faze kampanje je da se građani informišu o posledicama zagađenja po smrtnost i zdravlje na Zapadnom Balkanu i da se pozovu da se pridruže borbi za poboljšanje kvaliteta vazduha i produženje života.

Prema poslednjim podacima Evropske agencije za životnu sredinu, loš kvalitet vazduha u regionu uzrokuje više od 30.000 prevremenih smrti, a Zajednički istraživački centar EU ističe činjenicu da zagađenje vazduha u proseku doprinosi smanjenju životnog veka za 0,4 i 1,3. godine u zemljama Zapadnog Balkana.

Studije takođe pokazuju da samo elektrane na ugalj na Zapadnom Balkanu predstavljaju ekonomsku štetu koja se kreće između 1,2 milijarde i 3,4 milijarde evra godišnje u troškovima zdravstvene zaštite.

Zahtevi kampanje „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ su sledeći: Definisanje smanjenja zagađenja vazduha kao nacionalnog, regionalnog i međunarodnog prioriteta i njegovo integrisanje u sve procese planiranja.

Povećati budžetska sredstva za kontrolu zagađenja i uspostaviti sisteme za praćenje zagađenja i njegovog uticaja na zdravlje.

Potrebno je izgraditi multisektorska partnerstva na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou kako bi se poboljšala kontrola zagađivača i poboljšao kvalitet vazduha.

Prevencija nezaraznih bolesti koje su rezultat lošeg kvaliteta vazduha mora biti integrisana između prioriteta ekološke i zdravstvene politike.

Da biste pomogli da se život produži, pridružite se borbi građana Zapadnog Balkana zasnovanoj na solidarnosti i postanite deo kampanje „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“, navodi se u saopštenju.

Kampanju „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ pokrenuo je Evropski fond za Balkan u partnerstvu sa sledećim organizacijama: Eko Forum iz Zenice, Institut za upravljanje teritorijom životne sredine iz Tirane, Sbunker, truAktiv i Balkan Green Foundation iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradsku otvorenu školu iz Beograda.

Kampanja se sprovodi drugu godinu zaredom sa ciljem podizanja svesti građana regiona o uzrocima i posledicama zagađenja, mogućim načinima poboljšanja kvaliteta vazduha i borbi za zdraviju životnu sredinu.

„Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ naglašava potrebu za regionalnom saradnjom radi transformacije energetske industrije i sistema zaštite životne sredine, što bi unapredilo i ekonomiju i javno zdravlje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email