Opštine da objavljuju godišnje izveštaje inspekcija zaštite životne sredine

Zakon o Inspekciji za životnu sredinu, vode, prirodu, prostorno planiranje i izgradnju ima za cilj, između ostalog, organizovanje i nadzor inspekcijskog nadzora, kao i koordinaciju inspekcijskog nadzora i drugih pitanja od značaja u tom pogledu. Međutim, ova koordinacija još uvek nije na pravom nivou, između inspekcije na lokalnom i centralnom nivou, jer za pitanja životne sredine lokalni nivo ne izveštava Inspektorat Ministarstva kroz godišnje izveštaje, iako je to zakonska obaveza.

Inspekcijski nadzor u skladu sa zakonima podrazumeva kontrolu i nadzor nad sprovođenjem zakona i drugih zakonskih akata, kao i sprovođenje upravnih i drugih mera prema radnim delatnostima, fizičkim i pravnim licima u cilju sprečavanja, smanjenja i otklanjanja nepravilnosti u radu. sprovođenje zakona i odredbe druge pravne na snazi.

U skladu sa Zakonom o Inspekciji za životnu sredinu, vode, prirodu, prostorno planiranje i izgradnju, organizacija inspekcije na lokalnom nivou u okviru opštinskih direkcija ostvaruje se prema oblastima: Opštinska inspekcija zaštite životne sredine i Opštinska inspekcija Izgradnju, gde se dodeljuje broj inspektora, reguliše organ lokalne samouprave.
„Opštinski inspektori vode evidenciju o inspekcijskom nadzoru i dužni su da izveštavaju Inspektoratu Ministarstva kroz godišnje izveštaje iz odgovarajućih oblasti“, navodi se u odredbama ovog zakona.

Međutim, prema izjavama odgovornih službenika MSPP, ne postoje redovni izveštaji sa lokalnog inspektorata, iako bi krajem godine trebalo da obaveste Inspektorat Ministarstva o obavljenom poslu, kako bi ovo poslužilo kao koordinacija aktivnosti iste linije. Prema njihovim rečima, inspektori na lokalnom nivou ispunjavaju svoje obaveze po zakonu u posebnim slučajevima i na zahtev Inspektorata Ministarstva, u kom slučaju prijavljuju po konkretnom zahtevu.

Podsetimo, Opštinska inspekcija zaštite životne sredine svoje poslove i odgovornosti obavlja kroz kontrolu i inspekcijski nadzor u sprovođenju zakona iz oblasti zaštite životne sredine, voda i prirode, te da u skladu sa zakonskim propisima treba da vrši nadzor nad sprovođenjem zakona. mere i uslove utvrđene opštinskim ekološkim dozvolama, vodnim dozvolama i dozvolama za zaštitu prirode, koje izdaje Opština.

EC Ma Ndrishe smatra da je u nedostatku slanja godišnjih izveštaja MŽSPP-u, kao i njihovog neobjavljivanja na sajtovima opštine, javnost lišena prava da bude obaveštena i traži odgovornost u vezi sa slučajevima zagađenja životne sredine, štete po životnu sredinu. ili degradacije životne sredine.

EK stoga poziva organe javne vlasti da dodatno unaprede saradnju i koordinaciju među njima za sprovođenje mera kao i inspekcijski nadzor u cilju zaštite životne sredine, prema konceptu održivog razvoja, kako bi se rizik po život i zdravlje sveo na minimum. .ljudskih bića kao i drugih bića, kao i da obezbedi očuvanje i zaštitu prirodnih resursa, uporedo sa promovisanjem učešća javnosti u aktivnostima zaštite životne sredine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email