Ballkani i bashkuar për ajër të pastër

Kampanja rajonale “Ballkani i bashkuar për ajër të pastër” po zhvillohet për të dytin vit radhazi, me qëllim ndërgjegjësimin e qytetarëve të rajonit për shkaqet dhe pasojat e ndotjes, mënyrat e mundshme për përmirësimin e cilësisë së ajrit, dhe angazhimit për një mjedis më të shëndetshëm përmes solidaritetit rajonal.

Djegia e qymyrit ështe burimi më i madh individual i ndotjës së ajrit në Ballkanin Perëndimor me të gjitha termocentralet të cilat kryesojnë. Kompanitë që i drejtojnë ato, dhe shtetet në rajon nuk i përmbahen ligjeve për emetimet e dëmshme të gazit. E njejta gjë vlenë edhe për impiantet e mëdha me djegie. Përdorimi i vazhdueshëm i termocentraleve me qymyr do t’a bëj të pamundur neutralitetin e karbonit deri në vitin 2050. Vec kësaj, industria do të përballet me një rënie financiare nëse dështon që shpejt të miratoj tekonologji më të pastër.

Duhet të veprojmë tani, për të ndalur përdorimin e qymyrit që të kemi ajër më të pastër. Nuk ka më vend për termocentrale me qymyr dhe industri ndotëse në Ballkanin Perëndimor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email