Uklonjeno je preko 100 divljih deponija bez garancije da nece biti ponovo popunjene

Bagerima i kamionima uklonjeno je 45 hiljada kubika otpada.
Deponija, koja je godinama uspostavljena u selu Bërnica, napušta opštinu Priština neposredno pre kraja vlade Špenda Ahmetija.
Prema Direkciji javnih službi, u poslednje dve godine iz prestonice je uklonjeno 140 divljih deponija, od kojih je 20 velikih kao što je slučaj ove poslednje.
 U 2019. godini, prema izveštaju Kosovske agencije za upravljanje životnom sredinom, u Prištini je identifikovano 146 divljih deponija. U 2021. taj broj je pao na 6. Stalno smo uklanjali deponiju. Imali smo oko 20 velikih deponija, jedna od njih je i ona koju uklanjamo u selu Bërnica. Ova deponija je imala preko 45 hiljada kubnih metara otpada koji uklanjamo“, rekla je Medina Braha, direktorka javnih službi u Prištini.
Iako Braha kaže da je ostalo još samo 6 deponija, direkcija nije u mogućnosti da zaustavi njihovo ponovno stvaranje.
„Skladišta ovakvih dimenzija u industrijskoj zoni, u selu Lebana, u Hajvaliju. Spali smo na 6, ali sada imamo i neke male koje se rekreiraju jer ih je nemoguće opkoliti na tim prostorima u svakom delu. „Opkolili smo neka mesta“, dodala je ona.
Ona je istakla da jednom u dva meseca sakuplja kabasti otpad u svakom naselju kako se ne bi stvarale divlje deponije.
Građani kažu da imaju veliku odgovornost, ali institucije moraju da učine više kako bi stvorile više kontejnera.
Međutim, za kažnjavanje građana koji bacaju smeće na pogrešno mesto je Uprava Inspektorata, koja nije dala odgovor da li su izrekli kazne građanima.

Za video material kliknike ovde.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email