Zašto je 24. oktobar Globalni dan klimatskih akcija?

24 oktobra svet je obeležio Dan globalne akcije. Ovo je poziv da se pomogne u izgradnji pokreta -da odvojimo jedan dan i iskoristimo ga da zaustavimo klimatsku krizu. 24. oktobra stajaćemo zajedno kao jedna planeta i pozvati na pošten globalni sporazum o klimi. Ujedinjeni zajedničkim pozivom na akciju, jasno ćemo staviti do znanja: svetu je potreban međunarodni plan koji zadovoljava najnoviju nauku i vraća nas na sigurno.

I sada imamo broj da izrazimo našu opasnost: 350. NASA-in Džejms Hansen i tim drugih naučnika nedavno su objavili seriju radova koji pokazuju da moramo smanjiti količinu ugljenika u atmosferi sa sadašnjih 387 delova na milion na 350 ili manje ako želimo da „održimo planetu sličnu onoj na kojoj se razvila civilizacija“. Niko nije znao taj broj pre godinu dana—ali sada je jasno da bi 350 mogao biti najvažniji broj za budućnost planete, severna zvezda koja će voditi naše napore dok prepravljamo svet. Ako možemo brzo dovesti planetu na pravi put da stigne do 350, još uvek možemo da sprečimo najgore posledice klimatskih promena.

Ako svi radimo svoj posao, svaka nacija će znati pitanje koje će im biti postavljeno kada iznesu plan: da li će ovo vratiti planetu na put do 350? Ovo će funkcionisati samo uz pomoć globalnog pokreta—i počinje da buja svuda. Poljoprivrednici u Kamerunu, studenti u Kini, čak i skijaši Svetskog kupa već su pomogli da se proširi vest o 350. Crkve su zvonile 350 puta; Будистички монаси формирали су огромних 350 својих тела на позадини Хималаја. 350 преводи преко сваке границе језика и културе. Jasan je i direktan, preseca statiku i postavlja čvrstu naučnu liniju. 24. oktobra, svi ćemo stati iza 350 – univerzalnog simbola klimatske bezbednosti i sveta koji treba da stvorimo. I na kraju dana, svi ćemo postaviti fotografije sa naših događaja na veb lokaciju 350.org i poslati ove slike širom sveta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email