Peja grumbullon mbeturinat e tekstilit, për përdorim të sërishëm

Meqenëse shumica e tyre janë rroba që mund të ripërdoren, riciklohen dhe ridizajnohen, organizatës mjedisore “Let’s Do It Peja”, i kiëjë grue tyre për atë qëllim.

Dhe kjo ide është jetësuar nëpërmjet një projekti të financuar nga Bashkimi Evropian dhe Komuna e Pejës, e cila e ka dhënë një pjesë simbolike.

Në kuadër të kësaj, në qendër të Pejës u vendos një kuti grumbullimi tre muaj më parë.

Urim Xharavina, drejtor i organizatës, tregon se vetëdija për mos-hedhjen e mbeturinave të tekstilit ka nisur të rritet.

“Qytetarët pa ndërprerë kanë vendosë rroba këtu, por dhe njëkohësisht edhe na dërgojnë mesazhe nëpërmjet mediave sociale dhe nëpërmjet telefonit na informojnë që ekipi i jonë shkon në shtëpi dhe i grumbullon”, ka thënë ai.

Mbeturinat e grumbulluara të tekstilit pastaj dërgohen për pastrim, riparohen dhe ridizajnohen.

Një pjesë e rrobave të padëmtuara nxirren edhe për shitje për një çmim simbolik si rroba të dorës së dytë, në dyqanin e hapur në kuadër të këtij projekti. Një pjesë tjetër e tyre ndërkaq, u dhurohet familjeve skamnore.

Ndërkohë, një sasi tjetër e mbeturinave të tekstilit dërgohet në shkollën e arteve, “Odhise Paskali” në Pejë. Përfshirja edhe e nxënësve të kësaj shkolle konsiderohet e rëndësishme për aftësimin e tyre praktik në kuadër të procesit mësimor.

“Është shumë e rëndësishme për nxënësit e shkollës tonë për shkak se ata në kohën e rregullt të mësimit mësojnë anën teorike, normalisht edhe praktikën, mirëpo, ekstra orë mbajnë edhe në lëndë praktike ku ata kanë mundësi me pa praktikisht qepjen, prerjen dhe formësimin e tekstilit në përgjithësi”, ka deklaruar Kastriot Blakaj, koordinator i praktikave profesionale në shkollën e artit.

Riciklimi i mbeturinave të tekstilit konsiderohet i rëndësishëm, pasi sipas një studimi të një fondacioni ndërkombëtar, është konstatuar se në botë çdo sekondë një kamion tekstil përfundon në mbeturina.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email