EK sa pozivima na povećanje zelenila u gradskim javnim prostorima

EC Ma Ndrishe je realizovala performans, rešavajući zabrinutost zbog nedostatka zelenila u javnim prostorima. Ova predstava je realizovana u opštini Prizren, u opštini Priština, u opštini Peć, u opštini Đakovica, u opštini Uroševac, u opštini Gnjilane, kao i u opštini Mitrovica u saradnji sa NVO „7 umetnosti“.

Iz istraživanja “Kvalitet vazduha u Prizrenu” koje je EK sprovela sa građanima Prizrena prošle godine, čini se da oko 44% ispitanika smatra da se u njihovom gradu ne sadi dovoljno drveća. Uočeno je da je ovaj suštinski problem prisutan u mnogim drugim opštinama, pa se kroz ovu javnu reakciju traži pronalaženje adekvatnog rješenja za ovo pitanje.

U nekim odabranim ulicama gore navedenih opština u kojima se procenjuje da postoji značajan nedostatak zelenila, umetničko su improvizovana neka stabla koja su postavljena u beton obeležavajući prostor na kome bi mogla biti posađena.

Znajući velike koristi koje zelene površine donose u urbanim područjima, EK je preuzela inicijativu za realizaciju takvog učinka, kako bi se lokalno rukovodstvo usredsredilo na povećanje zelenila u gradovima na Kosovu.
Betonirani prostori sa nedostatkom zelenila pretvaraju se u izuzetno veliki problem, posebno ovih dana sa visokim temperaturama. S nedostatkom zelenila i sa bezbroj betoniranih površina unutar naših gradova, stvaraju se „urbana toplotna ostrva“ koja u kombinaciji sa automobilima podižu ukupnu temperaturu za + 5 ° C (https://time.com/5655074/concrete -urban -toplota).

S druge strane, drveće značajno smanjuje ukupnu temperaturu stvaranjem senki i procesom poznatim kao „rashlađujuća transpiracija“ gde drveće ispušta vodu u atmosferu sa svog lišća, smanjujući najveću letnju temperaturu za 1-5 ° C . (vvv.epa.gov/ Korišćenje drveća i vegetacije za smanjenje toplotnih ostrva).

Korišćenje drveća i vegetacije u urbanom okruženju, uz odgovarajuće održavanje, donosi koristi osim smanjenja toplote u urbanim područjima. Drveće oko zgrada utiče na stvaranje hlada i potražnju za klimatizacijom i potrošnjom energije; poboljšati kvalitet vazduha i smanjiti emisiju gasova staklene bašte; smanjiti rizik od poplava; poboljšati kvalitet života, kao i obezbediti estetske vrednosti, stvoriti staništa za mnoge vrste i smanjiti buku.

Drveće takođe igra suštinsku ulogu u sprečavanju klimatskih promena. Sadnja i zaštita zelenih urbanih područja povećaće apsorpciju ugljen -dioksida, koji je glavni uzrok klimatskih promena.
Sadnja drveća je takođe jedno od najjeftinijih rešenja za rešavanje ovog pitanja, pa bi ovo trebao biti dodatni razlog zašto bi se centralne i lokalne vlade trebale fokusirati na povećanje zelenih površina u urbanim područjima Kosova, uz održavanje njihovog pravilnog.

Ovaj nastup je realizovala EC Ma Ndrishe, podržana programom Fondacije civilnog društva Kosova (KCSF) ‘EJA Kosovo’, sufinansiranom od Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (Sida ). Sadržaj i stavovi koji su ovde predstavljeni ne predstavljaju zvaničan stav donatora.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email