Pozitivan primer iz Lidla u vezi smanjenja plastike u supermarketima

Pozitivan simbol međunarodnog brenda, za supermarkete koji posluju na Kosovu, da preduzmu slične akcije u cilju zaštite životne sredine. Ovo takođe može poslužiti kao model za kampanju zagovaranja civilnog društva.

Nemački supermarket Lidl obavezao se da će ukloniti pola milijarde plastičnih fragmenata do kraja 2021. godine, donoseći kumulativno smanjenje od 1,5 milijardi, a zatim uklanjajući još pola milijarde fragmenata do kraja 2022. godine, što je rezultiralo kumulativnim smanjenjem od dve milijarde.

Pakovanja koja su do sada uklonjena uključuju 24 miliona omota i plastičnih komada od svežeg voća i povrća; 25 miliona plastičnih čepova od jogurta i drugih mlečnih proizvoda; 3,5 miliona komada plastične folije od svežeg cveća i 19 miliona plastičnih etiketa i kesa od voća i povrća. Lidl je posebno počeo da nudi alternative za kese sa voćem i povrćem za višekratnu upotrebu već 2019.

“Problematična” plastika, uključujući crnu plastiku, ekspandirani poliester i PVC, koja je takođe potpuno uklonjena iz uobičajenog pakovanja hrane.

Lidl je ukupno smanjio proizvodnju plastične ambalaže za 18,5%. Pokušava postići smanjenje od 20% do početka 2022. godine i tvrdi da je na putu da postigne ovaj cilj. Kako bi se osiguralo da papirne alternative ne izazivaju neželjene negativne uticaje, supermarket se obavezao da će koristiti samo vlakna sa prirodnim sadržajem, iz međunarodno sertifikovanih odgovornih izvora.

Osim što je postigao smanjenje plastike, Lidl je takođe napredovao u uključivanju sadržaja reciklirane plastike u ambalažu. Ova kompanija je pokazala da je postigla obavezu da osigura da 50% ambalaže njenog brenda bude napravljeno od recikliranog sadržaja, u početku sa rokom do 2025.

Onlajn platformu vvv.environment-hub.org podržava HumanRightivism, kojim upravlja Community development Fund CDF, preko Ambasade Švedske u Prištini (SIDA).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email