Kurti: Treba napraviti zakonodavni paket za zaštitu životne sredine

Premijer Kosova Albin Kurti pridružio se kampanji „Reci ne plastičnim kesama“ i dobio je od udruženja „HANDIKOS“ štrajk za višekratnu upotrebu koji rade osobe sa invaliditetom. Na trgu “Skenderbeu” u Prištini, gde ljudi sa invaliditetom stoje da promovišu kampanju, Kurti je rekao da za te ljude postoji potreba za institucionalnom odgovornošću i socijalnom svešću, ali i zaštitom životne sredine.

Izvršni direktor rekao je da treba stvoriti zakonodavni paket za zaštitu životne sredine.

„Moramo da brinemo i o onima koji su siromašniji, slabiji, bolesni ili sa posebnim potrebama, ali istovremeno moramo da shvatimo da su prirodni resursi ograničeni i da su takođe životno okruženje, a ne samo sirovina za tehnologiju. Stoga je ova inicijativa vrlo dobra, trebaju nam institucionalna odgovornost i socijalna svest. „Ono što treba da uradimo je da stvorimo radnu grupu u kojoj određeni ministri učestvuju sa parlamentarnim odborom, ali i civilno društvo i preduzeća, kako bi sačinili zakonodavni paket za zaštitu životne sredine“, rekao je Kurti.

Ova kampanja ima za cilj zaštitu životne sredine ne samo upotrebom plastičnih kesa već i promovisanjem i podržavanjem rada deset osoba sa invaliditetom.

Prema Kurtiju, trebalo bi usmeriti na smanjenje plastičnih kesa, a tako nešto se, naglasio je, može brže postići kod velikih modela.

A direktor udruženja „Handikos“ Afrim Maliki rekao je da bi kosovske institucije trebalo da utiču na uklanjanje plastičnih kesa.

„Njih prave osobe sa invaliditetom, te torbe, jednostavno zaštita životne sredine odnosi se na sve građane bez razlike i na postizanje građanske jednakosti tako da osobe sa invaliditetom budu ne samo jednake već i učesnici u svim procesima“, rekao je Maliki.

Ministar ekonomije i zaštite životne sredine Artane Rizvanolli rekao je da prepoznaje prepreke sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom i da se postojeći pravni okvir ne koristi dovoljno u odnosu na njih.

HANDIKOS i Balkanski forum “započeli su danas kampanju„ Recite ne plastičnim kesama “, gde danas stoje na trgovima Skenderbeu i Majka Teresa u Prištini, predstavljajući ponovljene štrajkove koji su rađeni nekoliko meseci od osoba sa invaliditetom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email