Let’s Do It Kosova dhe KOK-u për 10 vjet do të mbjellin 1.8 milionë drunj

Komiteti Olimpik i Kosovës (KOK) ka nënshkruar Memorandum Bashkëpunimi me organizatën Let’s Do It Kosova për fushatën “T’i japim vendit ngjyra”, përmes së cilës synohet që brenda 10 vjetësh të mbillen 1.8 milionë drunj, raporton Ekonomia Online.

Luan Hasanaj drejtori i Let’s Do It Kosova. ka thënë se kjo fushatë është 10 vjeçare. Ai shtoi se i kanë bashkuar forcat që në fund ‘ti ndërrohet pamja vendit tonë.

“Jam i lumtur që sot po e nënshkruajmë këtë marrëveshje. Është një fushatë që është 10 vjeçare duke filluar që nga sot deri në vitin 2037 “.

“Mjedisi dhe Sporti janë shumë të lidhur njëra me tjetrën. Ka rrugë në Kosovë që duhet të gjelbërohen, dhe ne e kemi rastin që së bashku me një organizata të jemi bashkë në këtë rrugëtim dhe në fund ta ndërrojmë pamjen dhe imazhin e vendit tonë”. Ai ka thënë se do të mbillen edhe 3000 mijë drunj në autostradën Ibrahim Rugova, raporton EO.

Ndërsa kryetar i KOK-ut Besim Hasani është shprehur se nuk ka qenë i vështirë bashkëpunimi, për arsye se edhe objektivat e tyre janë për një mjedis të pastër.

“Organizata ta pastrojmë Kosovën e ka dëshmuar vetën dhe objektivat e KOK0ut  janë për një mjedis të pastër dhe nuk ka qenë vështirë që t’i bashkojmë forcat. Edhe nga këndvështrimi sportiv gjitha garat duhet të organizohen në mjedis të pastër”.

Ai ka thënë se do të mbillen edhe 3000 mijë drunj në autostradën Ibrahim Rugova, raporton EO.

Sekretar i KOK-ut, Shasivar Haxhijaj ka thënë se aktivitetin do ta fillojnë me vendet më të ndotura sidomos në kryeqytet, pastaj në Obiliq.

Ai ka bërë thirrje që të bashkohen edhe gjithë komunat që bashkërisht t’i bëjnë vendet e pastra.

Njerëzit që jetojnë në zona me nivele më të larta të ndotjes së ajrit kanë 11 për qind më shumë të ngjarë të vdesin nëse infektohen nga Covid-19, paralajmëron studimi

Njerëzit të cilët jetojnë në një zonë me ndotje të lartë të ajrit kanë më shumë të ngjarë të vdesin pasi të kontraktojnë koronavirusin, ka zbuluar një studim.

Ky lajm vjen nga studiuesit në Universitetin e Harvardit dhe ka implikime për protokollet e shëndetit publik në të gjithë botën.

Ai u përqendrua në grimca të vogla me madhësi më të vogël se 2.5 mikrometra, një ndotës i rrezikshëm që nxirret nga burime të ndryshme, duke përfshirë shkarkimet e automjeteve.

Ata zbuluan se një rritje e vogël me vetëm një mikrogram për metër kub (1μg / m3) rrit mundësinë e vdekjes pas infektimit me SARS-CoV-2, virusi që shkakton Covid-19, me 11 përqind.

Ljudi koji žive u područjima sa višim nivoima zagađenja vazduha VEĆE je 11% da umru ako uhvate Covid-19

Ljudi koji žive u području sa velikim zagađenjem vazduha verovatnije će umreti nakon zaraze koronavirusom, pokazalo je istraživanje.

Prokleta presuda dolazi od istraživača sa Univerziteta Harvard i ima implikacije na protokole javnog zdravlja širom sveta.

Fokusirao se na sitne čestice manje od 2,5 mikrometara, opasnu zagađivač koja se izbacuje iz različitih izvora, uključujući izduvne gasove vozila.

Otkrili su da mali porast od samo jednog mikrograma po kubnom metru (1 mg / m3) povećava šansu za smrt usled infekcije SARS-CoV-2, virusom koji uzrokuje Covid-19, za 11 procenata.

People who live in areas with higher levels of air pollution are 11 per cent MORE likely to die if they catch Covid-19, study warns

  • American researchers compared Covid-19 death rates with PM2.5 pollution 
  • Small increase in PM2.5 levels is related to significant increase in mortality rate 
  • A 1μg/m3 increase in the level of the pollutant caused a 115 spike in death rate

People who live in an area with high air pollution are more likely to die after contracting the coronavirus, a study has found.

The damning verdict comes from researchers at Harvard University and has implications for public health protocols around the world. 

It focused on tiny particles less than 2.5 micrometres in size, a dangerous pollutant which is spewed out from various sources, including vehicle exhausts.  

They found that a small increase of just one microgram per cubic metre (1μg/m3) increases the chance of death following infection with SARS-CoV-2, the virus which causes Covid-19, by 11 per cent.  

Pictured, the level of PM2.5 across the US. The average is 8.4μg/m3 but it ranges from as low as zero to as high as 12