Biodiverzitet ugrožen u petini svetskih zemalja

Prirodni resursi poput hrane, vode za piće i vazduha i zaštite od poplava već su znatno oštećeni ljudskom aktivnošću.

Do petine svetskih zemalja preti kolaps ekosistema zbog uništavanja divljih životinja i staništa divljih životinja, prema analizi švajcarskih stručnjaka.

Prirodni resursi poput hrane, vode za piće i vazduha i zaštite od poplava već su ozbiljno oštećeni ljudskom aktivnošću, a više od polovine svetskog BDP-a zavisi od funkcionalne biološke raznolikosti, navodi se u izveštaju švajcarske osiguravajuće kompanije Sviss Re.

Na vrhu liste zemalja kojima preti kolaps ekosistema su Australija, Izrael i Južna Afrika, a na vrhu Indija, Španija i Belgija. Zemlje koje već imaju slabe ekosisteme i velike poljoprivredne sektore, poput Pakistana i Indije, takođe su na listi ugroženih.

Brazil i Indonezija, na primer, imaju područja sa netaknutim ekosistemima, ali njihove ekonomije u velikoj meri zavise od onoga što pokazuje važnost očuvanja takvih staništa.

„Ako se uništavanje ekosistema nastavi, biće velikih nestašica“, rekao je Oliver Schelske, vodeći autor studije.

Vodeći naučnici upozorili su još prošle godine da je čovečanstvo u opasnosti zbog ubrzanog uništavanja prirodnog sveta i više od 60 svetskih lidera zareklo se da će zaustaviti uništavanje.

Studija je ispitivala zalihe pijaće vode i čistog vazduha, hranu, oprašivanje, seču drveća, plodnost tla, kontrolu erozije i zaštitu priobalja, kao i gustinu naseljenosti. / Bbgreenkosova

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email