Biodiversiteti i kërcënuar në një të pestën e vendeve të botës

Burimet natyrore të tilla si ushqimi, uji i pijshëm dhe ajri dhe mbrojtja nga përmbytja tashmë janë dëmtuar ndjeshëm nga aktiviteti njerëzor

Deri një e pesta e vendeve të botës janë të kërcënuara nga shembja e ekosistemeve për shkak të shkatërrimit të jetës së egër dhe habitateve të botës së egër, sipas një analize nga ekspertët zviceranë.

Burimet natyrore të tilla si ushqimi, uji i pijshëm dhe ajri dhe mbrojtja nga përmbytja tashmë janë dëmtuar ndjeshëm nga aktiviteti njerëzor dhe më shumë se gjysma e PBB-së në botë varet nga biodiversiteti funksional, thuhet në një raporti ga kompania zvicerane e sigurimeve Swiss Re.

Në krye të listës së vendeve të kërcënuara nga shembja e ekosistemit janë Australia, Izraeli dhe Afrika e Jugut dhe në krye janë edhe India, Spanja dhe Belgjika. Vendet që tashmë kanë ekosisteme të dobëta dhe sektorë të mëdhenj bujqësorë, të tilla si Pakistani dhe India, janë gjithashtu në listën e rrezikuar.

Brazili dhe Indonezia, për shembull, kanë zona me ekosisteme të paprekura, por ekonomitë e tyre varen shumë nga ajo që tregon rëndësinë e ruajtjes së habitateve të tilla.

“Nëse shkatërrimi i ekosistemit vazhdon, do të ketë mungesa të mëdha”, tha Oliver Schelske, autori kryesor i studimit.

Shkencëtarët kryesorë paralajmëruan që në vitin e kaluar se njerëzimi ishte në rrezik për shkak të prishjes së përshpejtuar të botës natyrore dhe më shumë se 60 udhëheqës botërorë u zotuan të ndalonin shkatërrimin.

Studimi shqyrtoi furnizimet e ujit të pijshëm dhe ajrit të pastër, ushqimit, pllenimit, prerjes së pemëve, pjellorisë së tokës, kontrollit të erozionit dhe mbrojtjes së bregdetit, si dhe dendësinë e popullsisë./bbgreenkosova

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email